2011-03-29

Hjärpe och Gardell på ABF om första boken om Egyptens revolution

"Leopard förlag

Evenemang

Revolution i Egypten – en gnista kan tända en präriebrand

2011-03-28 16:10

Tid: 2011-04-04, 18:00 - 19:30

Plats: ABF-huset, Sveavägen 41

• Entré 50 kr

I januari riktades världens ögon mot det egyptiska folkets kamp för att fälla Mubaraks regim. Miljoner människor i Kairo, Alexandria och Suez visade att de var beredda att satsa allt. Leopard förlag ger nu rekordsnabbt ut "Revolution i Egypten", den första boken om vad som skedde, bakgrunden och vad som kan ske efter Mubarak.

Kom och lyssna på de medverkande skribenterna:

Journalisten Bitte Hammargren befann sig på Tahrir-torget i Kairo när Mubaraks betalda pöbel gick till attack mot demonstranterna.

Professor Mattias Gardell om Det muslimska brödraskapet, vilken roll rörelsen spelade under upproret och vilken politik man står för.

Journalisten Per Björklund berättar om den politiska, fackliga och ekonomiska kamp som pågått under lång tid i Egypten och beredde väg för den massrörelse som fällde Mubarak.

Professor Jan Hjärpe ger en bakgrund till de senaste årens utveckling i arabvärlden och lyfter fram de folkliga radikala krafter som lagt grunden för mer genomgripande förändringar.


Relaterade pressmeddelanden:


2011-03-11 08:00

I januari riktades världens ögon mot det egyptiska folkets kamp för att fälla Mubaraks regim. Miljoner människor i Kairo, Alexandria och Suez visade att de var beredda att satsa allt. Leopard förlag ger nu rekordsnabbt ut "Revolution i Egypten", den första boken om vad som skedde, bakgrunden och vad som kan ske efter Mubarak. Boken släpps 22 mars."
Källa, pressmeddelande från Leopard förlag måndag 28 mars 2011:
Läs recension av boken på Svenska Dagbladets kultursida onsdag 30 mars 2011:

"Gardells historieskrivning avviker från denna mer gängse. Så framstår Qutb i hans ögon främst som talesman för en islamisk befrielseteologi, baserad på principerna social rättvisa, jämlikhet och frihet. Dagens Muslimska brödraskap, som har övergetts av de mest extrema islamisterna, karakteriserar Gardell med begrepp som islamdemokrati och folkhemsislamism. Han understryker att de endast är avsedda att vara beskrivande, inte värderande."Inga kommentarer: