2011-03-21

Rosengårdsskolan kan stängas


Det muslimska fästet Rosengårdsskolan kan stängas. Av politikerna. Det avslöjar SVT Rapport i kvällens 19.30-sändning. Rosengårds stadsdelsordförande Andreas Konstantinides säger till Rapport att en skola med så dåliga resultat har inget existensberättigande och bör stängas. I inslaget syns även rektorn Lars Birgersson, som totalt misslyckats med att få eleverna att nå de nationella målen, med endast 1 av 10 elever som godkänns. Varför inte ge rektor Lars Birgersson sparken omedelbart!


Se inslaget i SVT Play måndag 21 mars 2011:

http://svtplay.se/v/2367962/rapport/ultimatum_till_rosengardsskolan


"Sveriges sämsta skola". Nyheten kablas ut på bästa sändningstid över hela landet. Rosengårdsskolan misslyckas med uppdraget att ta eleverna hela vägen fram till de nationella målen. Skolinspektionens kritik är hård och i "Aktuellts" studio påstår generaldirektör Ann-Marie Begler att hon aldrig sett något liknande. En del av skulden förklarar hon utan vidare som bristfälliga lärarinsatser; "lärarnas inställning är ett av problemen".

"Ingen av eleverna har svenska som modersmål.
Ungefär hälften av eleverna på Rosengårdsskolan 6- 9 är födda i utlandet.
En femtedel av eleverna är nyanlända till Sverige.
Skolan har stor omsättning bland eleverna och tar emot flyktingbarn ofta med svåra traumatiska upplevelser i bagaget. En markant skillnad har märkts vid mottagandet av nyanlända elever. Nästan alla kommer direkt från krigsdrabbade områden.
Cirka 70 procent av eleverna är i behov av särskilt stöd.
Förvärvsfrekvensen i upptagningsområdet är lägst i hela landet; 16 procent i åldrarna 20 till 64 år har arbete."


Källa, Expressen måndag 21 mars 2011:
http://www.expressen.se/debatt/1.2372847/lars-ellborg-skolans-problem-ar-politikernas-fel

Inga kommentarer: