2011-03-15

Imamen Ayoub Chibli kan döma homosexuella


TV4 Malmö toppade sin nyhetssändning idag, liksom i fredags, med Islamic Centers imam Ayoub Chibli. Malmö tingsrätts lagman Eva Wendel Rosberg säger till TV4 att hon har fullt förtroende för imamen som nämndeman. Trots att Chibli i historikern Mikael Jalvings danska bok välkomnat sharia på sikt i Sverige och i en tidningsartikel i Sydsvenskan talat om homosexualitet som "onda begär". Enligt TV4 var lagmannen tvungen att ha samtal med Chibli för att försäkra sig om att han kommer att döma opartiskt efter svensk lag.

Eftersom lagmannen inte reserverar sig mot att Chibli kan döma i mål om homosexualitet, blir det nu fritt fram för Chibli att döma i mål med homosexuella gärningsmän och brottsoffer.

Det återstår att se om homosexuella i rätten vill få nämndemannen jävförklarad på egen hand eller överklagar domar på grund av imamens uttalanden. Bara för att lagmannen har fullt förtroende för nämndemannen behöver inte parterna ha det. Detta kan drabba allmänhetens förtroende för Malmö tingsrätt. Exempelvis har reaktionerna på Internet och i medier i stort sett samtliga varit negativa mot nämndemannens uttalanden. Likaså har det socialdemokratiska partiets egna politiker förklarat att det är direkt olämpligt med sådana uttalanden för den som företräder partiet som nämndeman.

Homosexuella har naturligtvis möjligheten att helt lämna socialdemokraterna i protest. Det är inget parti för dem längre. Likaså kan vanligt folk bojkotta Malmö tingsrätt och exempelvis vägra vittna. Tingsrätten har förlorat allt förtroende. Om någon som tjänstgör där kan tänka sig att i framtiden ersätta svensk lag och demokrati med sharia, är Malmö tingsrätt inte längre en rättssäker instans. Oroliga demokratiälskare har bara att flytta från Malmö innan sharia tar över.

Nu återstår för lagmannen att komma med ett förklarande pressmeddelande senast onsdag 16 mars 2011, som hon lovade i Skånska Dagbladet. För i TV4 idag gavs ingen förklaring eller reservation alls:

Se inslaget i TV4 Nyheterna Malmö klockan 18.30 tisdag 15 mars 2011:


Länk om det utlovade pressmeddelandet:

Inga kommentarer: