2011-03-31

Teknikgymnasiets rektor ljuger om moskébesök


"Teknikgymnasiet kallar slöjtvång ”rykten”

Efter uppmärksamheten kring gymnasiets försökt att tvinga flera kvinnliga elever att bära slöja på ett planerat moskébesök har nu skolan svarat på sin officiella hemsida. Man kallar nu vittnesmålen från elever och föräldrar för rykten, ett knep som vi känner igen från etablissemangsmedias rapportering om övergreppen på Husbybadet.

NI har talat med fadern till en av de kvinnliga eleverna. Efter att Nationell Idag och andra nationella medier uppmärksammat att Teknikgymnasiet i Södertälje hotat fyra flickor med ogiltig frånvaro om de inte tog på sig en slöja vid ett studiebesök i moskénSödermalm har skolan hamnat i blåsväder. Rektorn Jarmo Villanen bemöter kritiken på sin hemsida:

”P g a de rykten som sprids kring besöket vill jag slå fast att ingen av våra elever tvingats till att besöka moskén. De som inte ville delta har fått ersättningsuppgifter. Vidare finns uppgifter om att frånvaro skulle antecknas för dem som inte var med. Inte heller detta stämmer då ersättningsuppgifter har erbjudits och alla som genomför ersättningsuppgiften kommer att få närvaro som vanligt."

Den kvinnliga elev som Nationell Idag varit i kontakt med uppger dock att skolan drog tillbaka hotet om ogiltig frånvaro först efter det att pappan anmält skolan till Skolinspektionen.

Även pappan reagerar på rektorns utspel på skolans hemsida:

Jarmo var inte ens med vid diskussionen. De hotade med ogiltig frånvaro hela tiden. Extrauppgifterna fick tjejerna 17.20 dagen innan på sms, ingen sa nåt om något heligt rum, att man inte behövde gå in där. Allting är efterkonstruktioner. Jag ringde Jarmo och frågade varför han ljög, då sa han att vi inte kommer längre, han vill inte ens diskutera saken med föräldrarna. Jag anser att han är feg, säger pappan till Nationell Idag."


Text hämtad från Nationell Idag tisdag 29 mars 2011: http://www.nd.se/ni/visa/default.asp?dokID=1431


Läs här om personalens vittnesmål och se anmälan till Skolinspektionen:
Inga kommentarer: