2009-10-25

Arabiska ger förtur till högskolanFolkpartiets sakkunnige i språkfrågor berättade i SVTs TV2 att arabiska som speciell kurs i moderna språk har införts i Malmö detta år 2009. Det ger extra meritpoäng, vilket ger bättre konkurrenskraft vid ansökning till högskolan.
När två elever från Malmö har lika höga betyg, antas till universitet exempelvis en arab som valt sitt eget språk som ämne på gymnasiet, framför exempelvis en svensk som valt annat ämne än språk som tillval, om de båda i övrigt har samma betygsgenomsnitt. Den svenske elev som inte har utländska föräldrar kanske inte tyckte att arabiska eller annat modernt språk har samma användning för honom. Eller att han skulle ha svårare att läsa arabiska på gymnasiet än sina muslimska skolkamrater. Det får den svenske eleven lida för när han nu lättare slås ut om han vill läsa på högskola."I love språk

TID: 17:00 - 18:00, Idag, 25 oktober 2009

UR. Språkmagasin. Är franska finare än arabiska? Regeringen satsar på att ge eleverna meritpoäng för att läsa vissa språk. Är inte alla språk lika viktiga? Gäster är Oraib Qamhawi som utbildar SFI-lärare samt Olle Josephson, fil dr i nordiska språk vid Stockholms universitet och före detta chef för Språkrådet. Även 27/10 i SVT1."


Källa:Arabiskan står i kö att bli erkänt som Sveriges sjätte minoritetsspråk. Arabiska är det tredje största språket i Sverige idag. Fler borde utbildas till lärare i arabiska. Endast i Malmö kan man utbilda sig till lärare i arabiska. Det är önskvärt att fler kommuner än Malmö ska erbjuda arabiska som modernt språk, så att arabisktalande elever kommer fram. Vi bör ha fler professurer i arabiska. Jag är hellre arg på arabiska än på svenska, för jag blir argare på arabiska än på svenska. De som har arabiska som modersmål bör se lärare som undervisar i fler ämnen än arabiska. Undervisning borde utföras på fler språk i skolan än svenska.


Så lät argumenten i TV2 nyss. Så här står det på programmets hemsida:"I love språk : Är franska finare än arabiska?

TV-PROGRAM

Målgrupp: lärarfortbildning
Ämne: övriga språk, lärarfortbildning, pedagogik, språk
AV-nr: 101049tv24
Talat språk: svenska
Längd: 58 min.
Textat: svenska

År: 2009
Prod. bolag: UR

Om programmet/boken/webbplatsen etc

Regeringen satsar på att ge elever meritpoäng för att läsa språk. Men bara för vissa språk. Är några språk finare än andra?

Sändningstider
Söndag 25 oktober
17:00
SVT2
Text-tv-text
Tisdag 27 oktober
10:00
SVT1
Text-tv-text

Regeringen, med Jan Björklund i spetsen, satsar på att ge eleverna meritpoäng för att läsa språk. Men meritpoängen gäller bara vissa språk. Är inte alla språk lika viktiga? Vad säger Christer Nylander, Folkpartiets sakkunnige i skolfrågor, om språkstatus och meritpoäng? Gäster i studion är Olle Josephson, fil.dr i nordiska språk och tidigare chef för Språkrådet, samt Oraib Qamhawi som utbildar SFI-lärare."


Källa:


Inga kommentarer: