2009-10-06

Dansk TV besökte Islamic CenterSöndag 4 oktober 2009 gjorde dansk TV ett reportage om stormoskéer. Programmet Univers besökte därför den stora moskén vid Islamic Center i Malmö. En dansk kristen präst stiger in i den malmöitiska moskén på bilden ovan. Han tar av sig skorna och beträder bönemattorna. Prästen säger att en behaglig känsla infinner sig i moskén och han anser den vara vacker.
I
I
Till höger om prästen reciterar en muslim Koranen. Prästen möter en dansk muslim som förklarar att sådana byggnader inte finns i Danmark för att de varit förbjudna. Därför reser han till Malmö för att be. Muslimen bor och arbetar i Horsens i Danmark. Hemma i Danmark finns det mest källarmoskéer, beklagar sig muslimen. Han säger att en liknande moské som Islamic Centers i Malmö, inte återfinns någon annanstans i Sverige eller i Danmark.
I
I
En speciell känsla infinner sig när kristna går i kyrkan. Likadant är det när en muslim besöker en moské, säger muslimen. Det märks i själen när man är i en moské. Muslimen tillägger att till Islamic Centers moské anländer muslimer från olika nationaliteter.
I
I
Filmteamet zonar flera gånger in kakelugnen där imamen håller sin predikan. Prästen frågar vad det står på den i arabisk text. Det står att Allah är den ende guden. Den kristne prästen blir imponerad och säger att det överensstämmer med Bibelns första trosartikel. Han drar därför slutsatsen att muslimer har mycket gemensamt med kristna. Därför känner prästen att muslimer är deras medtroende. Prästen välkomnar av den anledningen en stormoské bredvid sin kristna kyrka i Köpenhamn.
I
I
Därefter vidtar en studiodiskussion om kommande stormoskéer i Köpenhamn med stor oenighet. Framförallt uttrycks stor rädsla för muslimsk fundamentalism. Ett exempel ges där en dansk imam ber att Gud ska tillintetgöra USA och sedan spyr galla över judar.
I
I
I
Så här presenteras programmet från UniversDR2:


"Du er her: dr.dk > DR2 > Univers


Univers

04-10-2009 19:30

Debatten om stormoskéer i Danmark bølger. Univers har sammen med en dansk præst besøgt en stormoské i Malmø og inviteret to muslimer i studiet, som langt fra er enige i deres syn på stormoskeer.

Kopier link:


Se programmet genom länken ovan!Den danske bloggaren Snaphanen berättar så här om programmet:


"Måske “ham der, Arne Hardis” (Heltbergs udtryk) alligevel havde ret i Deadline i går. Havde Heltberg ikke en heldig hånd i udsendelsen, så havde DR det heller ikke i programmet Univers om stormoskéer, hvor de indleder med at sende en naiv Nørrebro præst til Islamic Center i Malmø, hvor han kan stå og romantisere for åbent kamera.

Hvis man ser bort fra de mange brande, ikke mindst den meget mistænkelige store brand i 2003, (moskeens leder Bejzat Becirov havde oprettet en telefon i Skånepartiets navn, fra hvilken der var indtelefoneret trusler mod moskéen. Brandstifteren er aldrig pågrebet.

Da svensk politis efterforskning antydede et insiderjob, blev der stor opstandelse, trusler og pludselig medietavshed,) så er den på papiret helt moderate moské netop i disse dage under tiltale for økonomisk svindel i millionklassen. Men det venter man naturligvis ikke at DR og Nørrebropræsten ved noget om endsige Bondam, der også har været i moské i “Ikea-land”. Det er hallelujah over hele linjen, og hvis de havde vidst noget, ville de alligevel ikke have nævnt det.

Kan være at Becirov og Islamic Center er rene som barnenumser, men den statistiske sandsynlighed svinder for hvert år der går. Länskriminalen gick i förra veckan ut och hävdade att mordbranden var ett insiderbrott. Skånepartiet anmäler Islamic Centers grundare för bedrägeri. Tilbage til DR´s Univers. Cherif El-Ayouty, civilingeniør, forfatter:"


Källa, bloggen Snaphanen måndag 5 oktober 2009:


Inga kommentarer: