2009-10-11

Präst finner det underbart i kriminell moské

"Islamic Center, Malmö

Religioner i möte

"Forum för interreligiös samverkan i Malmö" bildades torsdagen 1 oktober 2009 vid ett möte i Islamic Center. Mötet leddes av prästen Bengt Ingvarsson. Talare var bland andra Hans Ucko och Ann Aldén. Värd för mötet var Bejzat Becirov, Islamic Center."


Källa, hemsida för Västra Skrävlinge församling i Svenska kyrkan, oktober 2009:Bild ovan av moskén i Malmö från Svenska kyrkan:"Ikväll möts representanter från bland andra svenska kyrkan, muslimer, katoliker och judar för att starta ett interreligiöst forum i Malmö för att närma sig varandra. Forumet bildas på Islamic Center och avslutas med fest.Källa, Sveriges Radio Skåne Direkt torsdag 1 oktober 2009:"Ann Lidgren: ”Det är underbart att be med troende från olika religioner”

Kristna , katoliker, muslimer, ortodoxa och judar i Malmö bildar ikväll ett interreligiöst forum på Islamic center. Ann Lidgren; präst i svenska kyrkena och Daniel Koverman från judiska församlingen gästade studion. Programledare Hans Zillén och Jenny Loftrup."


Källa, prästen i radiointervjun från Skåne Direkt 1/10 2009.
I
I den över sex minuter långa intervjun berättas om att kristna på forumet ska lyssna till Koranen, om moskébranden samt hur muslimska elever får göra studiebesök i synagogan. Personer har även hört av sig till prästen för att de varit oroliga över att kyrkan ska hålla dialogen i moskén:"Malmös trossamfund bildade på torsdagen Forum för interreligiös samverkan. Det ska vara ett nätverk för människor av olika religion.

– Det kändes jättestort och lite rörande, säger prästen Ann Lidgren.

Att mötet hölls i Islamic center och inte i någon av Svenska kyrkans många lokaler kan ses som symboliskt.

– Representanterna för andra religioner kommer alltid till oss, men det var helt rätt att vi denna gång träffades på annan plats, säger Ann Lidgren, som arbetar med religionsdialog i Malmös samfällighet och på stiftet. Det är viktigt att vi från Svenska kyrkan backar lite och inte alltid lägger agendan."


Källa, Kyrkans Tidning fredag 2 oktober 2009:


Inga kommentarer: