2009-10-05

Lärarförbund porträtterar lärarkandidat i slöjaLärarhögskolan i Malmö tvingade Sundsgymnasiet i Vellinge att ta emot en lärarkandidat i slöja. Efter sin examen ämnar hon söka arbete på just den skolan. Den muslimska kvinnan pryder idag stolt omslaget till nummer 15 av Lärarnas Riksförbunds medlemstidning Skolvärlden:


"Publicerad: onsdag 30 september 2009

Sjal passar oväntat bra under praktik i skånska Vellinge


Nagam Shaker tvekade. Hur skulle eleverna i Vellinge, en kommun som säger blankt nej till flyktingar, ta emot en lärarkandidat som bär sjal, frågade hon sig. Hur ska du klara dig, undrade kurskamraterna oroligt. Men Nagam Shaker bestämde sig för att anta utmaningen.

- Jag hade tre fel för att göra lärarpraktik i Vellinge. Jag är invandrare, muslim och bär sjal, säger Nagam Shaker och räknar upp kontots tre minus på fingrarna. Hon studerar till ämneslärare i matematik på lärarhögskolan i Malmö.


Nyligen bestämde hon sig för att skaffa lärarbehörighet även i moders­målet arabiska. Examensarbetet, som ska handla om matematik, samt högskolestudier i arabiska är det som återstår innan hon blir färdig ämneslärare.


Till Nagam Shakers förvåning har ingen på lärarutbildningen kommenterat sjalen. Att någon skulle vara tveksam eller rentav negativ till den var hon annars förberedd på.


Men när hon under sin första praktikvecka placerades på en gymnasieskola i Vellinge, en kommun vars vägran att ta emot flyktingar blivit rikskänd, var hon säker på att huvudbonaden skulle bli ifrågasatt.


-Ska du vara i Vellinge, sade mina kursare. Det går aldrig! Hennes kurskamrater rådde henne att byta praktikplats."


Läs vidare hur det gick i Skolvärlden på sidorna 1, 2, 10, 11 den 30:e september 2009:

Inga kommentarer: