2009-10-17

Första stora dagstidning som blir gratisSydsvenskan är numera en unik tidning. Som första och enda stora dagstidning finns den nu gratis som helhet. Hela tidningen finns som pdf:Medieexperter berättar för bloggen Muslimska Friskolan att ingen annan stor dagstidning sålt ut sig som gratistidning:


Aftonbladet
Expressen
Dagens Nyheter
Göteborgsposten
Svenska Dagbladet
Göteborgstidningen
Kvällsposten


Ingen av dessa jättar i Stockholm, Malmö och Göteborg är gratis. Men Sydsvenskan är sedan två månader tillbaka gratis, utan att tidningen vågar berätta om det. Pdf-versionen är inte knuten vare sig till prenumeration eller registrering.


Sydsvenskan tar därmed steget tillbaka till en degradering som gratistidning likt Metro och City. Det kan ju varje läsare av dessa gratistidningar vittna om vilken sämre journalistik det ger, när endast annonsintäkter och inga prenumerationer ska betala journalisters löner.


Det är märkligt att ingen av Sydsvenskans journalister reagerat med rädsla för vad den nya gratistidningen innebär för ytterligare uppsägningar. Det blir oundvikligen resultatet när det så småningom blir känt för allmänheten att de inte längre behöver prenumerera på den nya gratistidningen Sydsvenskan. Metro och City har ingen ambition eller förmåga att bedriva heltäckande journalistik som behövs i en demokrati.


Snart blir journalisterna i Sydsvenskans höga hus på bilden ovan arbetslösa. Vad säger journalistklubben om det?

Inga kommentarer: