2009-10-05

Muslimer får praktik hos Skånepolisen"Publicerad 5 oktober 2009 23.48

Uppdaterad 5 oktober 2009 23.50


Skånepolisen försöker locka till sig fler invandrare. I dagarna har 25 ungdomar med utomnordisk bakgrund börjat en årslång praktik.

MALMÖ. Målet är att de ska söka in på Polishögskolan. När 21-åriga Samah Ghoneim berättade för sina vänner hemma i Rosengård att hon fått jobb hos Malmöpolisen trodde de knappt sina öron.

De frågade hur hon gjort. Hur skulle de själva göra för att få jobb på polisen?

– De blev nästan chockade. Men de ville gärna komma in på samma bana som jag, säger Samah Ghoneim.
De reaktionerna är precis vad Skånepolisen hoppas på. Samah är en av 25 invandrarungdomar som efter en stentuff gallring valts ut för femton månaders polispraktik.

De 25 får inte jobba som polismän, men Samah och hennes kurskamrater ska ändå lära känna polisyrket via receptionsarbete, telefonistjobb, enklare tolkuppdrag och visst utredningsarbete."

"Skånepolisen har två mål med projektet. Dels att höja sin kompetens genom att lotsa in fler invandrare i poliskåren. Dels att öka förtroendet för polisen genom att ge den mer av samma etniska mix som Sveriges befolkning.

– Vi står med våra fötter i två olika världar. Jag vet hur poliser kan bemöta arabisktalande personer utan att det uppstår kulturkrockar, säger Samah och får medhåll av kurskamraten Ergjan Leskovci"

"Världen i Skåne. Också Skånepolisen får anslag från regeringen och Europeiska socialfonden och låter 25 ungdomar praktisera under femton månader."Källa, Sydsvenskan måndag 5 oktober 2009:


Inga kommentarer: