2009-10-21

Muslimska Friskolan avslöjar SydsvenskanVecka 42 år 2009 tipsade bloggen Muslimska Friskolan tidningen Dagens Media om gratistidningen Sydsvenskan. Dagens Media kan bekräfta att de mottagit samtal från Skåne. Idag har Dagens Media gjort en artikel om nyheten:


"Under en tid har Sydsvenskans papperstidning kunnat laddas ned gratis som pdf från en underavdelning på tidningens sajt.

Men det är inte fråga om en ny strategi från tidningen. Istället är det ett tekniskt problem som ligger bakom den olåsta tillgången till pdf-tidningen, som vanligtvis är reserverad för e-prenumeranter.

– Vi har för tillfället en öppen lösning för att kunna ge våra e-prenumeranter tillgång till tidningen. Vi håller just nu på att gå över till ett nytt system, förklarar Daniel Sandström, chefredaktör för Sydsvenskan.
Problemet ska vara åtgärdat inom ett par veckor."


Källa, Dagens Media onsdag 21 oktober 2009:Talar chefredaktören för Sydsvenskan sanning?

Redan för en månad sedan, 22 september 2009 avslöjade bloggen Muslimska Friskolan att Sydsvenskan var gratis för alla:


Dagarna innan bloggposten skrevs 22/9 2009 hade bloggen Muslimska Friskolan kontaktat Sydsvenskan. Varken internetavdelningen Sydsvenskan.se eller IT-avdelningen på Sydsvenskan uppgav i september för bloggen att ett teknikstrul låg bakom, eller att gratisupplagan skulle vara tillfällig:


Båda avdelningarna bekräftade i stället för bloggen att det stämde att PDF-tidningen nu var gratis för alla genom länken.

Talar chefredaktör Daniel Sandström sanning för Dagens Media, eller är hans svar en efterhandskonstruktion för att rädda prenumeranter som Sandström nu inser riskerar lämna tidningen och läsa den gratis?

Något märkligt är det väl att ett teknikfel funnits kvar i en hel månad? Tyder inte det på att det inte är ett teknikfel alls? Enligt Sandström ska det dessutom ta ytterligare veckor att åtgärda. Låter det troligt med ett teknikstrul? Är det inte snarare så att Sandström drar öronen åt sig och helt enkelt ändrar sitt beslut? Om han nu tänker göra det om några veckor, som han nu köpt sig ny tid genom att skylla på teknikstrul.

Konstigt att Sandström inte sparkar denna odugliga tekniker som behöver en och en halv månad för att åtgärda teknikstrul. Speciellt eftersom Sydsvenskan måste säga upp personer på grund av minskade annonsintäkter.Det finns en omständighet till som talar emot Sandström. För över en vecka sedan kontaktade bloggen Muslimska Friskolan även tidningen Resumé. Tidningen Resumé kan bekräfta att tipset kom från Skåne för en till två veckor sedan. Reportern från Resumé påbörjade innan Dagens Media en intervju med Daniel Sandström om varför Sydsvenskan låg gratis i sin helhet som PDF-tidning. När reportern frågade varför, så ville Sandström enligt Resumé inte svara på frågan. Sandström bad att få återkomma. Varför svarade inte Sandström då att det var ett teknikproblem? Sandström måste ha varit medveten om det, eftersom åtminstone bloggen Muslimska Friskolan ringde Sydsvenskan för en månad sedan och två medarbetare på tidningen kände till det. Dessutom arbetade den ene medarbetaren på IT-avdelningen. Han skulle ha meddelat Sandström om ett teknikstrul fanns.Resumé fortsatte för en dryg vecka sedan med sin andra fråga till Sandström. Resumé frågade hur Sydsvenskan ställde sig till att en ekonomidirektör funderade på att säga upp alla kommunens prenumerationer på Sydsvenskan eftersom han erfarit att den var gratis. Det var bloggen Muslimska Friskolan som kontaktade Malmös ekonomidirektör 1 oktober 2009 och sedan tipsade Resumé om ekonomidirektören. Bloggposten är beviset. Samtalet kan Malmös ekonomidirektör bekräfta:


http://muslimskafriskolan.blogspot.com/2009/10/malmo-stad-vill-avsluta-abonnemang-pa.htmlMen på frågan om ekonomidirektörens hot svarade Sandsröm inte heller Resumé att det fanns ett teknikproblem. I stället var Sandströms svar samma som på första frågan, nämligen att Sandström skulle återkomma till Resumé. Uppifterna kan bekräftas av Resumés reporter som för närvarande befinner sig på semester. Men redaktionen är insatt i ärendet.Är det inte märkligt att Sandström till Resumé inte uppgav teknikproblem? I stället behövde han betänketid och återkom inte på flera dagar till Resumé. Reportern på tidningen Resumé berättade nämligen för bloggen Muslimska Friskolan, att flera dagar efter första intervjuförsöket hade Sandström fortfarande inte hört av sig.Bloggen Muslimska Friskolan köper inte att ett teknikstrul tar 6 - 7 veckor att åtgärda. Någon ljuger här.

Läs mer om Sydsvenskans ekonomiska problem i Medievärlden onsdag 21 oktber 2009:

Inga kommentarer: