2009-10-15

Sverigedemokrat stöttade invigningen av judiska gravkapelletMedia skrev att både andra religioner och även kommunpolitiker deltog i återinvigningen av judiska gravkapellet i Malmö onsdag 14 oktober 2009:


"Under dagens välbesökta återinvigningsceremoni närvarade kommunpolitiker, representanter för svenska och katolska kyrkan och Islamic Center samt migrationsminister Tobias Billström."

Källa:Nu berättar Malmös berömde gatukonstnär Dan Park, som tidigare placerat ut en Cyklon B-burk vid synagogan, att han passerade förbi. Dan Park såg även det sverigedemokratiska kommunalrådet Sten Andersson på väg till återinvigningen av det judiska gravkapellet:


"2009-10-14

Gick Föreningsgatan upp, utanför Judiskabegravningsplattsen stod en polisvan, undrade varför. Gångade vidare och passerade Sten Andersson (SD), ska de ha möte på judegravarna?"

Källa, Dan Parks blogg Lidlday 14/10 2009:Sveriges Radio rapporterar att personen som satte upp burken med Cyklon B är okänd. Men Dan Park har tagit på sig dådet. Först radioartikeln:


"Två brandbomber kastades mot synagogan och församlingshuset i Helsingborg i början av januari. Senare kastades också två brandbomber mot kapellet på den gamla judiska begravningsplatsen i Malmö. Det andra attentatet i Malmö skadade kapellet så svårt att det har renoverats och sanerats i drygt 10 månader.

Någon placerade också en burk med märkningen Cyklon B i närheten av kapellet i mitten av januari. Det är samma gas som användes i koncentrationslägren under andra världskriget. Än vet man inte vem som ligger bakom attentaten, men man utgår från att de har kopplingar till kriget i Gaza."


Källa, Sveriges Radio Malmöhus onsdag 14 oktober 2009:"Rasism inte konst

MALMÖ. Vänsterpartiet i Malmö fördömer dådet mot den judiska församlingen vid Föreningsgatan i Malmö tidigare i januari då ett hakkors och en burk märkt "cyklon B" placerades utanför. Händelsen ledde till spekulationer om kopplingar till Israels bombning av Gaza tills konstnären Dan Park trädde fram och erkände att han gjort det som provocerande konst."

Källa, Helsingborgs Dagblad 23 januari 2009:Dan Park talade ut i Sydsvenskan om sina motiv att sätta upp Cyklon B-burken:

Läs mer i israelisk press om Cyklon B-burken som Dan Park satte upp:

Så här såg en pärlplatta ut som Dan Park satte upp utanför synagogan i Malmö:
I
I
Hösten 2009 släpps dokumentärfilmen Provokatören om Dan Park av filmaren Linus Ernstad. Då finns säkert episoden med Cyklon B-burken med. Ernstad tänker erbjuda filmen för kulturbiovisning i Lund och Malmö:

Inga kommentarer: