2007-11-14

Ett nytt Danmark


Det har blivit valvaka framför TVn hela kvällen och nu en bit in på natten. När vi vaknar upp har vi ett nytt Danmark. Vad kommer det att innebära för synen på slöja i muslimska friskolor i Danmark, Sverige och resten av Norden, om nu den första folkvalda personen i ett nordiskt parlament dyker upp i slöja och ska vara med och stifta lagar?


Invandrarföreningar i Danmark har uppmanat till att rösta på Enhedslistens Asmaa Abdol-Hamid på bilden ovan.
Källa:
DR Nyheder Temaer 2007 Valg den 13 november 2007:


De personliga rösterna är ännu inte färdigräknade, så det är ännu oklart om hon kommer in i Folketinget:


Ett helt nytt parti lett av en muslim har kommit in i Folketinget. Det är Naser Khaders Ny Alliance som onsdag har bjudits in till förhandlingar tillsammans med andra regeringspartier av statsminister Anders Fogh Rasmussen. Naser Khader är en moderat muslim som kan hamna i vågmästarroll. I så fall får hans syn på islam en betydande roll för dansk debatt och lagstiftning:


Dansk Folkepartis Pia Kjaersgaard har gått fram i valet med sin kritik av islam. Ytterligare ett mandat till var danska folkets belöning för denna politik. För att bilda regering måste statsministern samarbeta med både Naser Khaders Ny Alliance och Pia Kjaersgaards Dansk Folkeparti. Khader har i valrörelsen krävt att få sitta med i regeringen om inte Dansk Folkeparti får lika stort utrymme med sin politik som tidigare. Det kommer att innebära fler diskussioner om islam. Se i DR hur de redan bråkar:


I Sverige kommenteras det danska valet om koalitionspartier i natt så här:
http://sydsvenskan.se/varlden/article279779.ece

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=715130


Danska PET, motsvarigheten till SÄPO har kommit mitt in i valrörelsen med avslöjandet av hur islamister lockas spionera på varandra:
http://avisen.dk/blogs/observer/pet-afsloeret-forsoeg-paavirke-valget-131107.aspx


För ett dygn sedan sände DR detta TV-inslag om islamistinfiltrationen:
http://www.dr.dk/NETTV/Update/2007/11/12/235210.htm


Läs mer här om PET och värvningsförsöket:
http://www.dr.dk/Nyheder/Indland/kriminalitet/2007/11/12/234835.htm


Reaktionerna på PETs nödvändiga infiltration bland islamister kom på valkvällen. Till höger på nedanstående sida kan ett TV-inslag ses från TV-Avisen om erbjudandena inför infiltrationen.
http://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2007/11/13/090313.htm


Vilken syn på islam som kommer att råda i Danmark kommer vi att se de närmsta dagarna när ovanstående händelser får sina avgöranden.

Inga kommentarer: