2007-11-27

Sydsvenskan följer bloggtipsI onsdags kväll 21/11 tipsade bloggen Muslimska friskolan tidningen Sydsvenskan om en nyhet:
Citat från onsdagens bloggpost:

"Tidningen Chef & Ledarskap (Tidningen för professionella skolledare) hade nyheten redan 24/10. Ingen dagstidning har hittat nyheten. Sydsvenskan och Skånska Dagbladet har fått tipset ikväll. Få se om de vågar skriva om det. Tills dess går det att läsa om i Efter Arbetet:
http://webnews.textalk.com/se/article.php?id=291460&context=67709"

Länk till onsdagens bloggpost:
http://muslimskafriskolan.blogspot.com/2007/11/rosengrdsskolan-lika-dlig-som-muslimsk.html


Tipset handlade om att mångkulturella Rosengårdsskolan i Malmö blir den första kommunala skolan i hela Skåne att bli utsatt för avknoppning. Det innebär att en del av Rosengårdsskolan vill dra sig ur skolan och bilda eget där lärarna är ägare till skolan.


I lördags 24/11 står en artikel om det på sidan L22 i Sydsvenskan skriven av Britt-Marie Bergström. Bloggen Muslimska friskolan vill tacka Sydsvenskan för bra samarbete. Artikeln måste sättas in i sitt sammanhang. Denna typ av avknoppning är egentligen så pass kontroversiell att SVTs Uppdrag Granskning 17 oktober hade ett program om hur olagligt det kan vara:
http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=74303&a=940081&lid=puff_940137&lpos=extra_1


Eftersom Rosengårdsskolan är först utsatt är det intressant att se hur detta fenomen nu kommit till Skåne och kommer att sprida sig. För det finns stora pengar att tjäna. I Stockholms ytterområden har också en annan typ av avknoppningsansökningar inkommit. Det är friskolan Alzahraa idealiska akademi som vill ta över Solbergaskolan i Älvsjö, mot rektorns vilja:

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1298&a=643083

http://stockholm.lny.se/friskola-utmanar-kommunal-skola-14992/


Här sänder SVTs regionala ABC ett TV-inslag om nyheten:
http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=33538&a=813837&from=rss


Alltså innebär avknoppning en risk att muslimska friskolor kan börja köpa upp kommunala skolor i Skåne och göra om dem till muslimska friskolor. När allvarliga problem uppstår i kommunala skolor kontaktas socialtjänst och polis. Enligt Kriscentrum i Malmö som är en kommunal myndighet är det inte förvånande att missförhållanden på muslimska friskolor hemlighålls i större utsträckning. Enligt Kriscentrums statistik syns skillnader mellan kommunala och muslimska friskolor samt stadsdelar och det utgör ett hot mot barnens säkerhet om missförhållanden hemlighålls.

Inga kommentarer: