2007-11-29

Sydsvenskan spärrar Muslimska friskolanI tisdags hämnades tidningen Sydsvenskan på bloggen Muslimska friskolan genom att fullständigt spärra bloggens alla twinglylänkar till artiklar i tidningen. Sydsvenskan hade tre dagar innan tyckt att bloggen använt en bild de inte förstod och spärrade en enda bloggpost. När bloggen i måndags tog kontakt med Sydsvenskan för att fråga varför, så förvärrades situationen. Efter att bloggen i måndags skrivit om Sydsvenskans skäl precis som de angavs, så hämnades tidningen dagen efter genom att tysta bloggens twinglande på tidningen för gott. Här nedan ses blogginlägget som Sydsvenskan inte tålde:Bloggen Muslimska friskolan fick idag torsdag 29/11 tag i de tre som samarbetat om avstängningarna. Klas KarlssonKÖRBERG SCHOTTENIUS PARTNERS AB i Varberg vågar idag inte svara på några frågor alls om avstängningen. Han är medveten om den, men hänvisar alla frågor till nyhetschefen för Sydsvenskans Digitala Medier, Karin Zillén.


Karin Zillén sa i måndags att inga hela bloggar blir spärrade, utan att varje bloggpost bedöms för sig enligt Sydsvenskans publicistiska regler. Hon ljög. Idag säger hon att självklart kan hela bloggar bli spärrade. Hon säger idag att Sydsvenskan gjort en helhetsbedömning av bloggen och spärrat den för att de inte vill förknippas med bloggen publicistiskt. Zillén tillägger att Sydsvenskan inte funnit något i bloggen som strider mot lagen.


I tisdags när totalspärrningen skedde tillfrågades Zillén vad hon hade mot bloggen. Då sa hon att bloggen innehöll rena faktafel och insinuationer. Bloggen frågade då vad det var för faktafel och insinuationer. Zillén svarade att faktafelet var att det aldrig skett någon e-postkorrespondens om bloggen mellan Sydsvenskan och varbergsföretaget som kvällstid och helger spärrar twinglylänkar åt tidningen. Insinuationerna i bloggen skulle ha bestått i att Zillén och varbergsföretaget skulle haft synpunkter på bloggens bildval. Zillén menade att det inte alls var denna bloggs bildval som diskuterats utan rent allmänt. Zillén ljuger nu en andra gång med dessa anklagelser.


Bloggen svarar Zillén att Klas KarlssonKÖRBERG SCHOTTENIUS PARTNERS AB i Varberg berättade för bloggen i måndags att han vid 16-tiden svarat på e-post från Zillén angående bloggen. Vidare berättade Klas Karlsson att Zillén frågat honom om vad de ska göra i liknade fall som när de spärrat bloggposten där bloggen Muslimska friskolan använt en bild som inte var så lyckad i kombination med texten. När Zillén får höra att Klas Karlsson berättat dessa saker blir hon först helt tyst. Hon inser att bloggen avslöjat henne med byxorna nere. Nu tar hon tillbaka att bloggen innehållit faktafel och insinuationer.


Det är nu tredje gången hon ändrar sin version av saker. Bloggen hänger idag kvar vid frågan och ber Zillén ta bort totalspärren mot bloggen eftersom det inte finns några faktafel eller insinuationer. Zillén vägrar och hänvisar nu till att bloggen bryter mot Sydsvenskans publicistiska regler. Bloggen frågar i vilket avseende. Det vill Zillén inte svara på, utan hänvisar till Sydsvenskans ansvarige utgivare Peter Melin. Zillén säger att hon tagit beslutet tillsammans med Peter Melin.


Bloggen får tag på Peter Melin idag, torsdag. Bloggen frågar vilka publicistiska regler som Muslimska friskolan bryter mot. Melin svarar att Sydsvenskan testar lite olika grejer. Okej, säger bloggen, men vilka publicistiska grejer bryter bloggen mot? Melin säger att han inte känner till vilken blogg det rör sig om. Melin ljuger då. Bloggen påpekar att Zillén hänvisat till Melin och att de tillsammans tagit beslutet i veckan. Melin säger då att det beror på att bloggen inte har några möjligheter till kommentarer. Bloggen svarar att många av Sydsvenskans artiklar inte heller går att kommentera.


Melin svarar att bloggen måste återkomma för att Melin inte minns vilken blogg de beslutat om. Hur kan han inte minnas, när han precis berättat att det var för att bloggen saknar kommentarsfunktioner? Bloggen påpekar för Melin att han ju helt klart minns fallet. Melin svarar då att bloggen måste fråga honom per e-post istället. Bloggen svarar att han frågar här och nu på telefon. Då säger Melin att han kräver bloggarens fullständiga för- och efternamn. Bloggen frågar vad namnet har med de publicistiska reglerna att göra, eftersom Sydsvenskan själv ibland vägrar sätta ut namn på artikelförfattaren, utan undertecknar med "sydsvenskan.se".

Melin säger nu att han inte vill svara alls på vilket sätt bloggen inte stämmer överens med de publicistiska kraven som tidningen har. Bloggen svarar att ingen annan tidning spärrat bloggen. Melin avslutar samtalet.


Ifall någon hamnar i samma situation där Sydsvenskan hämnas, så kan de nedan få kontaktuppgifterna till de tre inblandade. Bloggen Muslimska friskolan vill passa på att uppmana till bojkott av tidningen Sydsvenskan för företrädarnas lögnaktiga beteenden och sordin på yttrandefriheten. Bojkotten ska syfta till att tidningen får ännu lägre försäljningssiffror än de redan har. Tidningen är den i Skåne som i år förlorat flest prenumeranter av alla. Det är inte förvånande. Det finns bara ett sätt att vända trenden. Ägarna måste ge Karin Zillén och Peter Melin sparken!


Kontaktuppgifter som tidningen Sydsvenskan och KÖRBERG SCHOTTENIUS PARTNERS AB själva lämnar ut på hemsidor eller via telefon:


Chefredaktör allmänna redaktionen och ansvarig utgivare: Peter Melin
040-281201
0705-185546

Nyhetschef Digitala Medier och biträdande redaktionschef: Karin Zillén
040-281207
0703-781079

Klas Karlsson KÖRBERG SCHOTTENIUS PARTNERS AB i Varberg
0340-695603
0706-011322

Inga kommentarer: