2007-11-14

MordbrandsförsökBrandkåren skickade en bil till parken precis bredvid skolan. Parken är en del av gräsplanen som skolbarnen använder som skolgård. Polis anlände också. Tre elever från årskurs 5 i den muslimska friskolan hade satt fyr på torra kvistar under träden. Några lärare sprang dit. En hel hop av elever från den muslimska friskolan rusade dit för att se på. Brandkåren lyckades släcka det som var kvar av branden. En lärare hade då kämpat febrilt med att släcka det han såg bland grenar och kvistar genom att dra ut kvistarna på den öppna gräsmattan. När brandkåren kom återvände han in i sitt klassrum för att fortsätta undervisa och få lugn på de åskådande eleverna.


De tre eleverna hade också gått tillbaka till den muslimska friskolan och satt fyr på papper i en papperskorg vid skolans vägg. De hade använt sig av tändare. Risk förelåg eftersom rök och lite lågor kom upp ur papperskorgen. De mindre barnen på skolan blev rädda och hade larmat sin lärare. Den kvinnliga lärare fick släcka den branden.


Skolledningen uppmanade alla lärare att hålla tyst om händelsen med eldhärjningen på skolan och bland kvistarna vid parken, så att inte den muslimska friskolan hamnade i medierna. Någon lärare utnyttjade sin meddelarfrihet och källskydd för att kontakta stadens största dagstidning och berätta om bränderna. Om tidningen valde bort nyheten eller om ingen i skolledningen ville bekräfta för tidningen är oklart. Men inget hamnade i pressen. Kanske var bränderna för små, eller så lyckades kanske nedtystningen på den muslimska friskolan.


I stället borde man ha rapporterat så som man gör på kommunala skolor så att media kan skriva om när någon tänder fyr. Här citeras Sydsvenskans artikel om brand på den kommunala Örtagårdsskolan i Rosengård:


"Skola utrymdes efter servettbrand
Av Sydsvenskan.se
Först publicerad: 15 november 2007 12:14
Senast uppdaterad: 15 november 2007 13:38

Under torsdagsförmiddagen fick man utrymma Örtagårdsskolan i Malmö, sedan det automatiska brandlarmet gick i gång. Det visade sig att någon hade tänt fyr på en hög med pappersservetter.Branden var snabbt släckt och ingen blev skadad."

Källa:
http://sydsvenskan.se/malmo/article280154.ece

Inga kommentarer: