2007-11-26

Leksaksgevär farligare än barnmisshandel


I förrgår 24/11 kommenterades på bloggen Muslimska friskolan uppgifterna om en barnmisshandelsdömd som arbetar på Ögårdsskolans muslimska friskola i Malmö:


Germunds blogg var först med att skriva om Sydsvenskans artikel och blev twinglad:


Bloggen Muslimska friskolan borde ha varit nummer två att bli twinglad här:
Men inlägget blev blockerat av Twingly. Av vem och varför?


Sydsvenskans söndagsjournalist hänvisade till ett företag i Varberg som heter Interaktiv Säkerhet i Norden AB. Detta företag sköter blockering av bloggposter åt Sydsvenskan och även fler stora dagstidningar som använder tjänsten Twingly. På Eniro.se återfinns företaget:




Muslimska friskolan tog idag 26/11 kontakt med Sydsvenskan för att höra vad som gått fel. Där bad nyhetschef för Digitala Medier och biträdande redaktionschef Karin Zillén att få återkomma med besked. Detta ledde idag till en e-postkorrespondens mellan Varbergsföretaget och Sydsvenskans Karin Zillén. De mejlade varandra om varför Muslimska friskolans bloggpost blockerades i lördags. På tjänsten Sitemeter syntes så idag flera besök på bloggen Muslimska friskolan av Sydsvenskan och Varbergsföretagets ena företagsdel Körberg Schottenius Partners AB:


Domain Name sydsvenskan.se ? (Sweden)
IP Address 193.235.142.# (Sydsvenska Dagbladet AB)


Domain Name dgcsystems.net ? (Network)
IP Address 83.241.187.# (Korberg Schttenius Partners AB - Internet Access)
ISP DGC Access AB
Location: Hallands Lan
City: Varberg




Domain Name sydsvenskan.se ? (Sweden)
IP Address 193.235.142.# (Sydsvenska Dagbladet AB)


Nyhetschefen för Sydsvenskans Digitala Medier Karin Zillén återkom så med beskedet. Hon berättade att de inte förstått hur bilden hängde ihop med texten i bloggposten. Det fanns enligt Zillén inget fel i texten. Detta räckte för att Varbergsföretaget skulle blockera bloggposten.


Eftersom Sydsvenskans artikel handlade om att en anställd på Ögårdsskolan och Islamic Centers moské var dömd för barnmisshandel, och skolan enbart har muslimska elever där den aktuella pappan måste ha varit muslim, och moskén är muslimsk, så hade Muslimska friskolan försökt hitta en lämplig bild.


Detta gjordes genom att söka i Googles bildsök på muslim child abuse:


Som bild nummer 5 i ordningen på den sökkombinationen hittades denna bild:


Bilden är från ett inlägg i en blogg som anser att det inte är snyggt att hänga ett leksaksgevär över axeln på ett barn i en palestinsk demonstration. Bloggen tycker att det är palestinian child abuse:

Ursprungligen är bilden från den engelska nyhetsbyrån Reuters.


Det var inte lätt att hitta en perfekt passande bild till muslim child abuse. Men är det verkligen meningen att Sydsvenskan och ett Varbergsföretag ska ägna tid åt att bedömma om en bloggpost har gjort ett lämpligt bildval? Uppenbart tyckte de att ett barn med ett leksaksgevär hängandes över axeln och hamasbindel runt huvudet var mer stötande än om en bild valts där någon muslim står och slår ett barn. Att Sydsvenskans hela artikel handlade om hur olämpligt det var med en barnmisshandlare på en skola var tydligen ingenting jämfört med hur stötande det kan vara med en bild från Hamas.


Sydsvenskan förklarade för bloggen Muslimska friskolan att de har publicistiska regler att ta hänsyn till. De innefattade enligt Sydsvenskan att de bloggposter som twinglas ska hålla sig inom samma publicistiska regler som Sydsvenskans egna artiklar.


För att få mer information om hur detta praktiskt går till kontaktade bloggen Interaktiv Säkerhet i Norden AB i Varberg, som Sydsvenskan hänvisade till. Ingen svarade på flera timmar i deras telefon. Därför fick bloggen själv söka vidare och hittade då i stället företaget som via Sitemeter syntes att ha besökt bloggen:


Här återfanns ett mobilnummer till ett annat företag i Varberg:


Företaget sysslar med konsulttjänster:


Och här är hemsidan till företaget KÖRBERG SCHOTTENIUS PARTNERS AB i Varberg som frågar om man är en winner or loser:


Medarbetaren Jimmie Andersson berättar att de två Varbergsföretagen hör ihop och hänvisar till medarbetaren Klas Karlsson som är ute och åker tåg. Jimmie Andersson säger att Sydsvenskan själv avgör vilka bloggposter som twinglas under dagtid, medan Varbergsföretaget avgör under kvällar och helger.


Klas Karlsson berättar på sin mobil i ett framrusande tåg att han fått e-post i ärendet och svarat Sydsvenskans nyhetschef för Digitala Medier Karin Zillén. Han berättar vidare att Zillén sagt att bloggen Muslimska friskolan hört av sig om varför bloggposten ej twinglats. Zillén hade också frågat vad de ska göra i fortsättningen i liknande ärenden om text och bild i någons bloggpost inte är en lyckad kombination.


Nu fortsätter Klas Karlsson att komma in på det juridiska och försöker tolka lagen så gott han kan. Karlsson säger sig tro att Sydsvenskan och andra dagstidningar de twinglybevakar har juridisk skyldighet att se så att inga olämpliga inlägg som strider mot lagen twinglas. Vidare att god publicistisk sed ska upprätthållas i de bloggposter som får länkas. Han menar därmed att Sydsvenskan, andra dagstidningar och Varbergsföretagen inte utför sållningen i twinglylänkar för att de tycker att det är kul, utan för att de är tvingade. När någon dagstidning skrivit att de inte tar ansvar för de bloggposter som twinglas, menas bara att dagstidningen inte kan ställas till ansvar för det som står i bloggposten. Men att inte tillåta olämpliga twinglylänkar är fortfarande tidningens juridiska ansvar.


Karin Zillén på Sydsvenskan understryker att det inte är hela bloggar som blockeras utan varje enskild twinglad bloggpost bedöms. Så nu står det alltså klart att bloggare ska inte tro att de kan skriva så fritt de vill. Om de vill bli twinglade måste man tänka i samma publicistiska anda som dagstidningar, annars dyker metropolen Varberg upp och drar en i örat.

Inga kommentarer: