2007-11-21

Rosengårdsskolan lika dålig som muslimskEn muslimsk friskola i Malmö jämför sig själv med Rosengårdsskolan i Malmö. Skolledaren på den muslimska friskolan säger att eleverna lika väl kunnat gå på Rosengårdsskolan i stället. Skolresultaten är lika dåliga på de två skolorna, säger hon. Skolorna har ungefär samma upptagningsområde med många muslimska elever. Rosengårdsskolan har mellan 99 och 100 % elever med invandrarbakgrund. Den muslimska friskolan har 100 %. Av religiösa skäl väljer en del föräldrar att ändå sätta sina barn i den muslimska friskolan i stället.


Vad är det för uppseendeväckande med detta? Jo, i dagens Metro 21/11, skåneupplagan, avslöjas på sidan 4 att Rosengårdsskolan har sämst resultat i hela Skåne, enligt Skolverket. Förmodligen är resultatet sämst i hela Sverige också:Det betyder att den muslimska friskolan i Malmö också tillhör landets absolut sämsta skolor att sätta sina barn i. Att eleverna har islamologi och arabiska på schemat väger tydligen upp så pass mycket för föräldrarna, att de inte bryr sig om att skolan är rekorddålig i de vanliga skolämnena. Eller så beror det på att skolledaren inte berättar på hemsidan eller för föräldrarna hur det egentligen ligger till, utan håller det internt för att behålla sitt arbete och sina kunder (elever).


Tidningen Efter Arbetet avslöjar 18/11 att Satellitskolan som tillhört Rosengårdsskolan sedan år 2000, nu inte längre vill tillhöra Rosengårdsskolan på grund av bristande integration. Om Satellitskolan får bli en friskola i stället för en filial till Rosengårdsskolan skrivs historia. För då blir den Skånes första avknoppningsskola där en kommunal skola köps upp av privata personer som vill göra ett bättre arbete. Inte speciellt förvånande att någon anser sig kunna göra ett bättre arbete än Rosengårdsskolan.
Det måste vara ett dåligt betyg för Rosengårdsskolans rektor Lars Birgersson, som media brukar gulla med. Tidningen Chef & Ledarskap (Tidningen för professionella skolledare) hade nyheten redan 24/10. Ingen dagstidning har hittat nyheten. Sydsvenskan och Skånska Dagbladet har fått tipset ikväll. Få se om de vågar skriva om det. Tills dess går det att läsa om i Efter Arbetet:Greger Rutgerson har på sin kristna blogg jämfört kristna, muslimska och kommunala skolor:

http://kristnatblog.blogspot.com/2007/11/leve-den-kristna-friskolan.html

Inga kommentarer: