2007-11-30

N.P. MöllerDen över allt annat skuggande nyheten idag är naturligtvis att det 30/11 är release på DVDn med N.P. Möller. För första gången på DVD eller video släpps idag denna gigant:


Köpsidor:

Sydsvenskans artikel om N.P. Möller på DVD:


På Labyrint kan man läsa följande om denna TV-klassiker:


"Tv-klassiker: N.P. Möller, fastighetsskötare


På en bakgård vid Möllevångstorget i Malmö går en herre i övre medelåldern och sopar. Han är aningen hjulbent och hans kostym, skor och rutiga keps har sett sina bättre dagar. Det är 1970-tal och mannen är fastighetsskötare. Han heter Nils P Möller. P, det står för Petter, och Möller var en gång sjöman men gick i land och skaffade sig så småningom en hund, Kalle, för att något lindra sin ensamhet efter frun Signe som gått bort alltför tidigt.

Nu går han här i regnet och sopar bakgården vid Möllevångstorget. Det är mycket en fastighetsskötare ska hinna med, men nu är han snart klar - för tillfället – och kan lämna sopborsten och gå till livsmedelsbutiken där "Skogan", fru Ulla Skog, kvarterets skvallertant, huserar. Han brukar gå dit och lämna in tipset. En gång hade han tippat i par med Skogan och vunnit 250 kronor, men deras gemensamma firarfest hade blivit rena fiaskot och något mer tippande tillsammans med Skogan var inte aktuellt. Möller sträcker på sin krumma rygg och ser upp mot "Danskdödarens" fönster. "Danskdödaren", det är en avdankad fotbollsspelare som söker tröst i glaset medan han lever på minnen från den tiden då han var planens hjälte. Möller ställer sopborsten mot väggen och ger sig iväg. I morgon ska gården spolas. Han hoppas att regnet ska ha slutat då.

N. P. Möller, fastighetsskötare sändes första gången 1972. Det kom att genom åren bli 31 avsnitt, vilket var mycket då, i denna omåttligt populära komediserie. Buskiskungen Nils Ahlroth spelade huvudrollen och han flankerades av kända skådespelare som Carl Billquist, Arne Källerud och Jan Malmsjö (som spelade Danskdödaren med en vidunderlig intensitet).
Författarna till serien hette, den första tiden, Åke Wihlney, Frank Andersson och Jaques Werup. Werup lämnade samarbetet först, sedan Andersson och sista omgången skrevs av Åke Wihlney på egen hand. Den skilde sig från de övriga i det att Möller inte längre befann sig på sin kära bakgård - han hade rest ut i världen för att träffa sitt barnbarn Pedro. Inte kom han så långt, det vore inte likt Möller. De sista avsnitten var en sammanhållen historia i stället för som tidigare avslutade halvtimmar. Med förlov sagt så sjönk inte Möller med flaggan i topp. Låt oss hellre minnas alla de avsnitt där allt var som det skulle. En trovärdig och hemtrevlig stämning parat med lysande skådespelarinsatser gjorde denna serie till en riktig klassiker - naturligtvis finns den vare sig på vhs eller dvd, SVT är väldigt snåla med att ge oss tillgång till sina gamla klassiker på det sättet."


Källa:


Hittills två tidigare klipp från Youtube:

Inga kommentarer: