2007-11-04

SkolväskorSkolväskor är tydligen ett problem på den muslimska friskolan. Här går låg- och mellanstadieelever. Varje vecka får några elever sina skolväskor kastade i städerskans sopvagn där uppsopat skräp och annan slask ligger. En del får sina skolväskor överspolade i toaletten där de får ligga kvar. Vissa hittar inte sin skolväska på några dagar. Andra får fiska upp sina från toalettstolar, städerskans sopvagn eller be någon lärare öppna låsta dörrar och skåp där de kan ha gömts av elaka skolkamrater.


När tjejerna skiftar kompisar med varandra så kan de frysa ut en i tjejgänget genom att skriva något taskigt med kulspetspenna eller tusch på hennes skolväska. Eller så river de sönder den utfrusnes väska. Någon pojke kan också låsa fast dragkedjan med ett stulet ABU-lås, så att skolväskan inte går att öppna mer. De vet att hon inte vågar gå hem med väskan och visa upp den för sina föräldrar. Åtgärdsplaner med betalning för ny skolväska fungerar inte. Ingen betalar för sådant de förstört, inte ens om föräldrarna kontaktas.


När eleverna väntar på skolbussen vid parkeringsplatsen och sätter ifrån sig sina skolväskor för att leka tills bussen kommer, råkar saker hända. Andra elever rotar igenom deras skolväskor och stjäl innehåll. Det kan vara studsbollar, pennor, block och annat som vuxna inte anser utgör någon stöldrisk. Men på skolan finns många barn från fattiga familjer i stadens värsta stadsdelar. En del får aldrig papper, pennor eller studsbollar av sina föräldrar, utan stjäl från yngre skolkamraters skolväskor för att få det de ser som attraktivt. Sedan hotas de yngsta barnen om de ser stölderna med stryk, om de inte finner sig i att bli bestulna. Den ene skolledaren anser att dessa elever som stjäl redan tillhör familjer som är under socialens lupp, och därför behöver man inte agera mer.


En tjej vet inte vad en skolväska är. Hon säger att hon inte kan ta hem några läxor för att hon inte har någon skolväska. Föräldrarna säger att de ska köpa en skolväska till henne. Men hon kommer aldrig till skolan med någon inköpt skolväska. En lärare säger att hon mycket väl vet att hon ska ha skolväska med sig att lägga läxor i, men att hon struntar i det. Hennes skolresultat är katastrofala. Det har tydligen gått till så här i flera år.


Vilka enorma kostnader blir det inte för samhället att via stödresurser och extralärare i högstadiet försöka få denna flicka att komma ikapp, bara för att hon inte har skolväska? Eller ska komvux gå in och om några år betala den utbildning hon förlorat? Socialdemokraterna i riksdagen menar ju att alla ska ges en chans att hämta in kunskap som de av någon anledning inte haft möjlighet till tidigare. De borgerliga som skurit ner i anslagen till komvux i Sveriges kommuner menar att skattebetalare inte ska betala för att en del personer skolkar sig genom skolan och struntar i läxor. De har så rätt.


Inga kommentarer: