2009-05-18

Becirov om medias rapportering runt Islamic CenterDen muslimska friskolan Ögårdsskolan ligger vid moskén i Malmö. Rektorn är också VD för Islamic Center. I Quick Response uttalar sig Bejzat Becirov om medierapporteringen. Först berättar Islamiska Kulturföreningens Ammar Daoud om sitt missnöje med Sydsvenskan. Artikeln innehåller en samling ledande svenska muslimers berättelser om hur de granskas av media:"I vintras gjorde Sydsvenska Dagbladet en artikelserie om olika muslimska grupperingar i Malmö. En av intervjuade är Ammar Daoud, verksam i Islamiska kulturföreningen som bland annat har en källarmoské i Malmö. I texten beskrivs hans uppfattning som fundamentalistisk och han säger att en god imam ska visa vägen åt sina församlingsmedlemmar både när det gäller politik, privatliv och moral. Han säger också att musik som "uppmuntrar till umgänge med det andra könet" är oren och att det är en omöjlighet att någon av hans döttrar skulle gifta sig med en man som inte är muslim.


- Jag blev jätteförbannad. Jag framstår som en taliban, säger han och kallar texten för en smutskastning av islam.


Efter att artikel publicerats skrev han ett brev till tidningen där han gick igenom det han ansåg var fel i artikeln och krävde en ursäkt. Sydsvenskan gick inte ut med någon ursäkt men erbjöd sig att publicera brevet, något som Ammar Daoud motsatte sig. Nu säger han att han inte vill låta sig intervjuas annat än i direktsändning eftersom han anser att det han säger blir förvrängt.


Även Bejzat Becirov, vd för Islamic Center i Malmö, har varit föremål för journalisters granskning. Hans ställning inom organisationen har blivit ifrågasatt och Islamic Centers ekonomi har granskats. Men Bejzat Becirov väljer att hålla en låg profil.


- Journalisterna sköter sitt. Jag har respekt för deras sätt att förmedla nyheter även om jag inte alltid gillar det de skriver, säger han.


Företrädarna för Islamic Center har inte för vana att höra av sig till medierna om de tycker att rapporteringen är felaktig eller om det uppstår missförstånd.


- Vi låter det passera och ser felaktigheterna som olycksfall i arbetet."Källa, Quick Response 8 november 2006:


Inga kommentarer: