2009-05-04

Därför förstördes Rosengårdsrapporten

"Den omdiskuterade Rosengårdsrapporten från Försvarshögskolan var inte ett resultat av forskning. Så försvarar Försvarshögskolans ledning att källmaterialet förstördes innan rapporten lämnats över till integrationsminister Nyamko Sabuni.


Utredningen gjordes på integrations- och jämställdhetsdepartementets uppdrag och materialet i form av anteckningar och inspelade band kan jämställas med minnesanteckningar, argumenterar Mats Ericsson, professor och rektor vid Försvarshögskolan i ett brev till justitieombudsmannen (JO).


"Enligt Försvarshögskolans mening kan integrations- och jämställdhetsdepartementets uppdrag inte betecknas som forskning", skriver han bland annat.


Rapporten publicerades i januari och blev mycket uppmärksammad. I den beskrevs hur en liten grupp "åsiktskontrollanter" styr delar av befolkningen i stadsdelen Rosengård i Malmö.
När kritiska forskare i Lund och Malmö ville syna källmaterialet fick de veta att det förstörts av hänsyn till de cirka 30 uppgiftslämnare som bidragit med underlag till rapporten."


Källa, Sveriges Television Sydnytt måndag 4 maj 2009:


Nyhetskanalen Malmö från TT 4 maj 2009:
http://nyhetskanalen.se/1.978319/2009/05/04/darfor_forstordes_rosengardsrapport

Inga kommentarer: