2009-05-24

Islamic Centers farliga omskärelser ändrar Skånes vård"Omskärelser på Region Skånes sjukhus

Publicerad 24 maj 2009 - 17:49
Uppdaterad 24 maj 2009 - 17:56


Region Skåne ska nu bli ett av dom landsting som erbjuder omskärelse för pojkar. Anledningen är att man vill stoppa dom omskärelser som sker av personer med för lite kunskap.


SVT Play
400 ingrepp om året

Under 2006 skar en dansk läkare bort för mycket förhud på en två månader gammal pojke på islamic center, läkaren varnades sen av hälso och sjukvårdsnämnden.


Det är för att komma åt just sådan problematik som Region Skåne nu ger grönt ljus för omskärelser i offentlighetens namn. Att barnen är små och inte kan bestämma själva spelar mindre roll i sammanhanget.


- Den diskussionen skulle vi kunna ha, säger regionrådet Gilbert Tribo (FP). Men vi vet att det utförs i alla fall. Vi får in fall där man har gjort detta vid köksbordet med dåliga redskap, det har varit ohygieniskt, där det blivit oerhörda komplikationer för barnet och där det gjorts under smärtsamma förhållanden.


- Därför tycker vi att det lilla barnet ska få smärtlindring och att det ska göras under goda hygieniska förhållanden, fortsätter han.


Tidigare har flera pojkar hamnat på barnkirurgiska kliniker i Skåne på grund av att omskärelsen har av personer som saknat kunskap.


Trots det är det inte bara region skånes personal som får tillåtelse att utföra omskärelser. Kravet är dock att man är godkänd av socialstyrelsens riktlinjer och att sjukvårdspersonal är med vid omskärelsen.


- Det kan göras av Region Skåne eftersom vi gör ett antal i egen regi idag, säger regionrådet Gilbert Tribo (FP). Men nu ska vi titta på ett ackrediteringsförfarande där de som vill utföra det får gå in och uppfylla ett antal krav som vi sätter upp.


Omskärelser är främst en judisk och muslimsk mångtusenårig tradition som sker när barnen är väldigt små. Och från och med första oktober sker det även på Region Skånes sjukhus och man räknar med att man kommer göra runt 400 omskärelser per år.


Vad det hela kommer kosta är oklart i dagsläget.


- Mörkertalet har varit stort, säger regionrådet Gilbert Tribo (FP). Vi vet inte riktigt hur många som görs hemma på köksbordet utan att vi har någon kontroll på det."Källa, Sydnytt söndag 24 maj 2009:


http://mobil.svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=52493&a=1568065


I inslaget som är utlagt på SVT Play visas omskärelserummet bredvid moskén Islamic Center i Malmö. En sekvens visas inifrån moskén där imamen predikar. Utanför på dess muslimska friskola Ögårdsskolan leker lågstadiebarnen:Inga kommentarer: