2009-05-01

Moskén ska lösa ungdomsbrottsligheten på Rosengård"05:47 torsdag 30 april 2009


Muslimer och kristna ska samarbeta


Kristna och muslimer i Malmö ska nu börja sammanstråla i ett interreligöst forum som håller på att ta form. Samtalen ska handla om allt från tro till samhällsproblem.
MoskénRosengård är vår närmast granne. Vi kan vinka till varandra och det känns naturligt att inleda ett djupare samarbete, säger Torgny Anderberg, präst i Västra Skrävlinge församling, som ligger ett stenkast från moskén i Malmö.


Just närheten mellan Västra Skrävlinge kyrka och moskén har sedan länge lett till en hel del samarbete och det är också därför som just Torgny Anderberg och Mukhiddine Shirinov, från Islamic Center, fått uppgiften att tillsammans åka runt och besökt Malmös alla muslimska och kristna församlingar. Det visade sig att alla tillfrågade vill vara med och nu hoppas man kunna skapa ett forum där man kan arbeta över religionsgränserna.


Ett nätverk har bildats och nu planeras aktiviteter både i det stora och det lilla, allt ifrån gemensamma utflykter till djupare samtal.


– När vi har varit ute i exempelvis källarmoskéerna har vi blivit vänligt bemötta. Vi har resonerat mycket om ungdomsbrottsligheten på Rosengård, till exempel, säger Torgny Anderberg."


Källa, Sveriges Radio Malmö valborgsmässoafton 2009:


Lyssna till radioinslaget:


Dagen 1 maj 2009:


Inga kommentarer: