2009-05-14

Muslimska eller kristna förskolor i Bosnien?"(2009-05-14 10:00)

Protester mot religiös undervisning på förskolor i Bosnien


Undervisning i islam infördes på förskolor i Sarajevo under förra hösten - trots skarpa protester och en rädsla för att religiös undervisning ska bidra till politiska motsättningar i före detta Jugoslavien - eftersom få lär sig om andra trosuppfattningar än den egna.


Chefen för ett nätverk för förskolor i Sarajevo, Arzija Mahmutovic, som var med och införde undervisningen i islam, säger att det inte finns tillräckligt med troende ortodoxa eller katolska barn för att kunna organisera annan religiös undervisning.


Sedan kriget på Balkan tog slut 1995 är majoriteten av befolkningen i huvudstaden Sarajevo muslimer. Samtidigt undervisar serber sina barn i den ortodoxa kristna tron, medan kroater undervisar sina barn i katolsk kristen tro. Få undervisas i andra trosuppfattningar än den egna."


"Andra menar att den religiösa undervisningen kan vara ett problem.

- Folk säger att religiös undervisning är harmlös. Min 5-årige son deltar inte i undervisningen eftersom vi inte är muslimer och inte troende - det enda han får lära sig på det sättet är att han är exkluderad, säger Meho Adisovic från Sarajevo."Källa, IPS via Flamman torsdag 14 maj 2009:
http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=170570

Inga kommentarer: