2009-05-31

Muslimsk elvaåring könsstympad på sommarlovet"GÖTEBORG. Elvaåriga Iman var på sommarlov i Somalia. Där könsstympades hon med hjälp av sin egen mamma.
- Man bör lyda sina föräldrar fast jag kände det som om de skulle döda mig, har flickan berättat. Först nu, åtta år efter övergreppet, betalas ett skadestånd på 400 000 kronor ut.


Det finns endast två rättsfall i Sverige om kvinnlig könsstympning som lett till fällande domar. I båda fallen rör det sig om flickor från Göteborg.
Iman kom till Sverige från Somalia 1994, fem år gammal.


Kom inte tillbaka

Sommaren 2001 reste hon, hennes syskon och mamman till Somalia för att hälsa på släkten. Iman skulle börja sjätte klass. Varken hon eller hennes systrar kom hem i tid till skolstarten.


Orsak: flickorna omskars i hemlandet och det dröjde två månader innan Iman kunde gå utan smärta. De tre syskonen togs till ett litet hus på en ödslig plats. Iman lades ner på en matta på golvet. Mamman och två äldre kvinnor höll fast henne medan läkaren skar.


- Jag tror att jag tuppade av en stund, berättade Iman under rättegången.


Elvaåringens klitoris och delar av de inre blygdläpparna skars bort med ett rakblad. Därefter syddes de inre blygdläpparna ihop ner till urinrörets mynning. Ingreppet har vållat hennes stora smärtor och obehag när hon urinerar och menstruerar.


- Jag kunde inte kissa ordentligt, det hettade och sen när mensen kom blev det ännu värre.


Men det skulle dröja ända till 2006 innan modern fälldes i svensk domstol. Då hade Iman dessutom misshandlats svårt med allehanda tillhyggen av mamman. Dessutom utsatte modern dottern för regelbundna inspektioner av underlivet för att se om hon varit sexuellt aktiv."


Källa, Göteborgstidningen söndag 31 maj 2009:http://www.gt.se/nyheter/1.1588881/raddad-av-sin-pappa-nu-kampar-hon-mot-omskarelse

Inga kommentarer: