2009-05-05

Kyrkorådet synar Islamic Centers kriminalitetFörra veckan framkom att Svenska kyrkan inleder samarbete med Islamic Center i Malmö:
Nu ska kyrkorådet i Västra Skrävlinge församling lyfta frågan om Islamic Centers klammerier med rättvisan ska stoppa samarbetet. Detta eftersom församlingens kyrkoherde är av en annan åsikt.


Idag tisdag 5 maj 2009 fick bloggen Muslimska Friskolan en intervju med kyrkoherden Ann Aldén i Västra Skrävlinge församling som är Rosengårds upptagningsområde:


Ann Aldén säger att hon inte hört talas om några olagligheter på Islamic Center. Bloggen läser då upp för henne ur olika tidningsartiklar om hur Islamic Center ställs inför tingsrätten för 22 obetalda månadshyror för sin muslimska friskola Ögårdsskolan, samt krävs på en miljon kronor av Skatteverket för att ha låtsats vara ideell verksamhet i stället för skattepliktig, samt flera år i rad till länsstyrelsen ha lämnat in försenade årsredovisningar:


Kyrkoherden Ann Aldén blir först förskräckt när hon hör hur samarbetspartnern Islamic Center beter sig. Sedan säger hon att hon står fast vid fortsatt samarbete. Hon säger att om kyrkan bara skulle samarbeta med de som följer lagen, så skulle de inte ha några kvar att samarbeta med. Bloggen invänder att Västra Skrävlinge församling även samarbetar med katolska kyrkan på Rosengård samt Makedonsk-ortodoxa kyrkan på Rosengård som båda följer lagen.
Aldén svarar att eftersom samarbetet med Islamic Center gäller trosfrågor, så har hon inga invändningar mot moskéns klammeri med rättvisan i ekonomiska frågor. Aldén säger att Svenska kyrkan själv nyligen avslöjats av SVTs Uppdrag Granskning med att begå lagbrott mot griftefriden. Därför kan kyrkan inte begära samarbetspartners som följer lagen. Hon avslöjar att Västra Skrävlinge församling även samarbetar med en annan moské. Bloggen ber att få veta vilken. Aldén svarar då att hon inte minns vad den heter. Bloggen frågar då var den ligger. Detta minns inte Aldén heller. Bloggen frågar om det är en källarmoské eller en vanlig moské. Inte heller detta kan Aldén svara på.


Aldén förklarar vidare vad hon vill med samarbetet med Islamic Center. Det syftar till att minska polariseringen mellan kristna och muslimer som hon sett öka på Rosengård. Som exempel ger hon stenkastningen mot polis och brandmän. Bloggen undrar om hon hört ligisterna på Rosengård kasta sten mot polis och brandmän för att de är kristna. Det hade Aldén inte, men hon tyckte det var förfärligt med alla containerbränder. Bloggen frågade då Aldén om hon tänker komma till Herrgården på kvällstid och tala med eller stoppa de som sätter fyr. Nej, det tänker hon inte göra heller.


Bloggen undrar vad samarbetet då ska gå ut på. Aldén berättar att för de pengar som medborgarna betalar i kyrkoskatt så har församlingen en rätt och en skyldighet att missionera på Rosengård. Detta tänker kyrkan göra på dagtid utan att träffa stenkastarna. Aldén säger att det kan ta tio år innan man ser resultatet av kyrkans mission på Rosengård. Hon ser inga snabba lösningar. Aldén får frågan hur hon eller hennes församling kan stoppa stenkastningen på Rosengård. Hon har inget svar på frågan. I stället försöker Aldén avkräva bloggen svar på vilken församling den tillhör för att kunna kolla upp bloggens syften. Aldén säger att hon vill veta vad bloggen har för intresse i Västra Skrävlinges församlings samarbete med Islamic Center.


Bloggen tar kontakt med Lunds stift som Västra Skrävlinge församling i Rosengård tillhör. Den ansvarige på stiftet ogillar uppgifterna från tidningsartiklarna om Islamic Center. Lunds stift uppmanar därför bloggen att ta kontakt med kyrkorådet i Västra Skrävlinges församling för att påtala de oegentligheter som media rapporterat om. Stiftet säger att kyrkorådet kan ändra Ann Aldéns samarbete med Islamic Center om de beslutar så. Lunds stift guidar bloggen fram till församlingens hemsida för Västra Skrävlinges kyrkoråd:"Västra Skrävlinge försmlings kyrkoråd

Ingrid Thörnkvist, ordf.
Åsa Ströhm, v. ordf.
Erik Fredemyr, ledamot
Stojan Panic, ledamot
Leif Nicklasson, ledamot
Jorma Raalas, ledamot
Kerstin Lönnbro, ersättare
Birgitta Fredemyr, ersättare
Ann Aldén, kyrkoherde"


Erik Fredemyr, Kerstin Lönnbro samt Leif Nicklasson säger alla tre till bloggen Muslimska Friskolan att de ska lyfta frågan till kyrkorådet. En diskussion om Islamic Centers avslöjade involvering hos tingsrätten, Skatteverket och länsstyrelsen ska leda till ett beslut huruvida samarbetet med Islamic Center kan fortsätta eller inte.


Bloggen Muslimska Friskolan har flera gånger träffat Per Hinton som är kyrkonämndens ordförande i Malmö:

http://sydsvenskan.se/malmo/article430103/Biskopen-i-samtal-om-Malmos-kyrkokris.html

Per Hinton
070-233 14 14 Svenska Kyrkan i Malmö
Fiskehamnsgatan 3 211 18 MALMÖ


Idag säger Per Hinton till bloggen Muslimska Friskolan att kyrkoherden Ann Aldén bör tänka över samarbetet med Islamic Center. Hinton säger att kyrkonämnden inte har några möjligheter att ha synpunkter på samarbetet även om Islamic Center skulle vara mycket kriminellt, så länge samarbetet inte är ekonomiskt. Per Hinton uppmanar bloggen att begära att kyrkorådet lyfter frågan i Västra Skrävlinge församling. Hinton säger att han är bekant med samarbetsprojektet mellan Islamic Center och Västra Skrävlinges församling samt att han läst tidningsartiklarna om moskéns oegentligheter.


Den kristna tidningen Dagen är intresserad av kyrkorådets syn på samarbetet med en kriminell moské, efter att nyligen själv skrivit om samarbetet:


Tidningen Dagen ber att få alla uppgifter i ärendet mejlade till sig. Därför sänder bloggen nu denna bloggpost till redaktionen för Dagen.

Inga kommentarer: