2009-05-16

Hyresgästförening lär muslimska kvinnor att simma"Hyresgästförening lär muslimska kvinnor att simma

2009-05-15


Det kan vara en svår konst att lära sig simma. Inte minst om du är muslim och kvinna. Religionen tillåter inte att kvinnor och män vistas i offentliga badhus samtidigt. Men tack vare Hyresgästföreningen har 12 kvinnor i Kristianstad fått simlektioner.


När de flesta av oss börjar lördagskvällen med chipspåsen i ena handen och fjärrkontrollen i den andra beger sig 12 kvinnor med sina barn till Österängsbadet i Kristianstad.


Under åtta lördagskvällar har de tagit simlektioner mellan klockan 20 och 22. Här kan de simma i lugn och ro i vanliga baddräkter. Gardiner täcker alla fönster så ingen kan titta in.
I början kunde de knappts simma alls. Två av dem hade varit i Sverige en kort tid och hade aldrig badat i bassäng förut. De kunde varken engelska eller svenska. En i gruppen fick tolka men de lärde sig att simma snabbt. Inte som några proffs men de kan ta sig fram berättar simläraren Majda Damjanic.


Många av kvinnorna kommer från Irak. Ett land som till största delen består av öken och bergsområden. Där finns få floder, inga naturliga sjöar och en liten havskust vid Persiska viken men där finns inga badstränder. Därför är det få irakier som lär sig att simma.


När de kommer till Sverige – ett land med hav och tusen sjöar – kan simkonsten bli en fråga på liv och död. Därför var det inget svårt beslut för Hyresgästföreningen Region Norra Skåne att ställa upp med de 5 000 kronor som simskolan kostar.


– Det är jätteviktigt att en förälder kan lära sina barn att simma. Tänk bara vilken trygghet det måste vara att veta att du kan rädda ditt barn om han eller hon håller på att drunkna, säger Peter Larsson vid Hyresgästföreningen, som efterlyser muslimska kvinnor som vill bli simlärare.


Simskolan är en gemensam satsning av Hyresgästföreningen, det kommunala bostadsbolaget ABK, fritidsförvaltningen och Al-Hadi kulturförening. Förhoppningen är att kvinnorna får simma vidare i höst.

Källa, Hyresgästföreningen i Hem & Hyra fredag 15 maj 2009:Inga kommentarer: