2009-03-24

Biskop om moskébranden och islamofobiDen nye experten på Islamic Centers moskébrand år 2003 i Malmö är biskopen i Linköpings stift. Han angriper även islamofobin och bildar nu ett råd tilsammans med muslimer:"Fördomar göder islamofobin

Nu är det angeläget att vi ökar vår kunskap om islam. Påfallande många vet nästan ingenting, skriver biskop Martin Lind.


2003 brändes moskén i Malmö ner. Den var nästan 20 år gammal och en av de äldsta moskéerna i vårt land, men byggdes snabbt upp igen.


I dag finns cirka 400 000 muslimer i Sverige. Men de har inte alltid känt sig välkomna. Den anlagda branden i Malmö är bara ett exempel.


Attentat och förstörelse mot muslimska byggnader och föreningslokaler kan inte räknas på ena handens fingrar.


Nu invänder genast någon: Se på hur de kristna behandlas i muslimska länder. Varför ska vi vara bättre än de själva?


Det är en naiv fråga. I vårt land mår alla bättre av en pågående integration där nyanlända människor kan känna trygghet. Ett samhälle med inbyggda spänningar blir otryggt för alla."


"Ett interreligiöst råd med kristna och muslimer har nyligen bildats i Linköpings stift. Syftet är att bidra till ökade insikter, ökad förståelse och på så sätt ökad integration. Vi kommer inte att lösa några stora religiösa tvister. Men kanske kan rådet bidra till att sociala frågor lyfts fram och diskuteras och att fler mötesplatser mellan kristna och muslimer skapas också på lokal nivå."Källa, Norrköpings tidningar måndag 23 mars 2009:


Inga kommentarer: