2009-03-06

Oslo röstade nej till muslimsk friskolaMajoriteten av Oslos folkvalda vill inte ha någon muslimsk friskola:"I sitt remissvar till Utbildningsnämnden ställer sig Oslos kommunfullmäktige negativt till etableringen av en muslimsk skola i staden. "Fredsskolan" hade redan blivit godkänd av skolborgarrådet Torger Ødegaard, men enligt Nettavisen har nu representanter för flera partier i kommunstyrelsen gått emot den hållningen. Till syvene och sist är det Utbildningsnämnden som tar beslut om skolans vara eller icke vara.


Fredskolan är tänkt som ett alternativ för de muslimska föräldrar som annars skickar sina barn till muslimska länder för utbildning, skriver skolan i sin ansökan."


Källa, Dagen torsdag 5 mars 2009:
"Søkeren vil etablere en muslimsk skole for å tilby et alternativ til foreldre som i dag sender barna til madrassaer i muslimske land, og for å hindre at de i utlandet risikerer å få «opplæring i radikal eller ekstrem tolkning av Koranen og miste tilhørighetsfølelse til det norske samfunnet».


Kunnskapsløftets læreplan for grunnskolen skal følges, men KRL-faget skal byttes med MRL, som består av menneskerettigheter, religion og livssyn, med særlig vekt på islam. Den andre endringen i forhold til læreplanen er at skolen vil tilby arabisk som fremmedspråk.
Målet er å ha 200 elever fordelt på ti klassetrinn.


Styreleder Tareq Moazzem i Foreningen Fredsskolen vil ikke kommentere bystyrets nei onsdag kveld, og sier det blir sendt ut en pressemelding hvis skolen blir godkjent av Utdanningsdirektoratet."


Källa, norska nyhetsbyrån NTB torsdag 5 mars 2009:
Post hämtad från bloggen I mitt Sverige:

"Et flertall bestående av Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Rødt og Fremskrittspartiet sa i Oslo bystyre onsdag kveld nei til et forslag om å etablere en muslimsk skole i hovedstaden.

"Skolan är avsedd som alternativ till att muslimska barn reser till skolor i muslimska länder. Där riskerar de "undervisning i radikal och extrem tolkning av Koranen och kan förlora sin anknytning till det norska samhället", motiverar de som står bakom ansökan om skolan.

200 barn är tänkta att få plats i den muslimska skolan där undervisning i arabiska är möjlig."

Källa som översatt från norska till svenska, Radio Sawt Beirut Int. torsdag 5 mars 2009:Inga kommentarer: