2009-03-19

Svenska hamburgare islamiseras i SaudiarabienDagens Industri avslöjar idag att Max Hamburgerkedja ska islamiseras när den etableras i Saudiarabien. Män och kvinnor får inte ha samma ingång:"Den familjeägda hamburgerkedjan Max har beslutat engagera sin första franchisetagare utomlands. Det blir i Saudiarabien."


"Max har haft kontakt med den saudiska familjens vd Nabil Bahrawi (bilden) sedan sommaren 2007. Det var då protesterna bröt ut mot konstnären Lars Vilks teckningar av profeten Muhammed som rondellhund.


"Vi var där nere när det var som värst", säger Richard Bergfors. "Men det var inte så stort i Saudiarabien. Det är ett relativt lugnt land."


Ni måste väl ha funderat på hur det gick för mejeriföretaget Arla som tvingades ut från Saudiarabien efter protesterna mot Muhammedteckningarna i Danmark 2005?


"Det är en politisk risk. Men Sverige har ett väldigt bra rykte. Ikea, Hennes & Mauritz och Ericsson är kända företag."


Richard Bergfors bedömer att det svenska också ska hjälpa Max till framgång i konkurrensen med de många utländska snabbmatkedjor som redan är i gång i Saudiarabien.


"Det är en konkurrensfördel att inte vara amerikansk, som alla andra." Två ingångar ett måste Dock måste Max följa landets regler och exempelvis ha två ingångar så att inte ensamma män kommer i kontakt med kvinnor som äter hamburgare med sina familjer."


"Saudiarabien är det religiöst franchisegiöst tuffaste landet i regionen", säger Richard Bergfors – och även där ser han en fördel.


"Det mesta är förbjudet, som musik och bio. Ungdomarnas nöje är i mångt och mycket att åka till restauranger och kaféer."


"Saudiarabien är förebild i Mellanöstern. Lyckas vi där blir det betydligt lättare i grannländerna."Källa, Dagens Industri torsdag 19 mars 2009:Vad är det Max hamburgerkedja anser att de lyckas med när de underkastar sig könssegregerande islamism?TT väljer 19/3 2009 att helt utelämna de kontroversiella delarna om islamistiska förbud som Dagens Industri tog upp:Inga kommentarer: