2009-03-23

Försvarshögskolan och datumen i JO-anmälan


Idag 23/3 2009 kom ett nytt mejl till bloggen Muslimska Friskolan i frågan om Försvarshögskolans förstörda källmaterial till Rosengårdsrapporten:"Hej Roger!

Kolla här: I debattartikeln "Källmaterialet förstördes" citeras Nicanders not från den 29/1. Och citatet bör väl rimligtvis förstås så att han meddelar att materialet har förstörts "igår", det vill säga den 28/1? Eller vad tycker du?


MVH!
*****
Sent igår [29/1] fick vi svaret. Lars Nicander, utredningschef vid Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier vid Försvarshögskolan, meddelade att källmaterialet i form av dokumentation av intervjuer och annat ”har destruerats i samband [med] att projektet igår avrapporterats”.
*****"Artikeln med citatet är skriven av tre forskare vid Lunds universitet – Leif Stenberg och Anders Ackfeldt vid Centrum för Mellanösternstudier, samt Dan-Erik Andersson vid Mänskliga rättighetsstudier. Den är publicerad av Sydsvenskan klockan 0.40 den 30:e januari 2009:


"Sent igår fick vi svaret. Lars Nicander, utredningschef vid Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier vid Försvarshögskolan, meddelade att källmaterialet i form av dokumentation av intervjuer och annat ”har destruerats i samband att projektet igår avrapporterats”."


Källa:Senast lunchtid 29 mars 2009 begärde lundaforskarna ut källmaterialet:


"Leif Stenberg är bland annat kritisk mot att inga förstahandskällor har använts i rapporten, utan bara andrahandskällor. Nu begär han och kollegorna ut källmaterialet från Försvarshögskolan, för att kunna granska djupintervjuerna."


Källa, SVT klockan 12.24 den 29:e januari 2009:I förrgårdagens bloggpost ser vi att datumet för destruerandet av källmaterialet i artiklarna ovan inte stämmer överens med datumet Lars Nicander förtäljde bloggen Muslimska Friskolan i fredags:


"Följande datum klargör Nicander för bloggen:

26 januari 2009 beslutade Lars Nicander i egenskap av chef helt ensam att källmaterialet skulle förstöras. Han stoppade samma dag själv in källmaterialet i papperstuggaren.

28 januari 2009 publiceras, redovisas Rosengårdsrapporten offentligt i media följt av en presskonferens tillsammans med integrationsminister Nyamko Sabuni samma dag.

29 januari 2009 begär några lundaforskare ut källmaterialet"


Källa, bloggen Muslimska Friskolan lördag 21 mars 2009:Om Nicander svarar lundaforskarna 29/1 2009 att källmaterialet destruerats i samband med avrapporteringen "igår", så bör det datumet i så fall vara 28 januari 2009. Igår i förhållande till 29/1 2009 blir 28 januari 2009. Det stämmer även med att projektet avrapporterades och offentliggjordes 28 januari 2009 på presskonferensen.


Men till bloggen Muslimska Friskolan sa Nicander att han destruerat källmaterialet redan 26 januari 2009.


Antingen feltolkar lundaforskarna när avrapporteringen skedde. Den kanske var redan 26/1 2009 medan presskonferensen hölls två dagar senare 28/1 2009.


Eller har Nicander uppgett fel datum 26/1 2009 för bloggen Muslimska Friskolan för destrueringen.


Något annat missförstånfd eller feltolkning kan ha skett mellan datumen som bloggen, Nicander eller lundaforskarna anger. Men om uppgifterna som ovan sammanställts är riktiga, stämmer inte tidsangivelserna ihop. Antingen har någon då sagt fel eller så ljuger någon. Fler och fler indicier framkommer i fallet som är mycket oroväckande. Utfallet av JOs bedömning kommer allvarligt att nagga bilden av endera forkarlägret och i förlängningen sätta agendan för bilden av Rosengård.


Inga kommentarer: