2009-03-27

Muslimska pojkar får ingen matSurahammars kommun satsar på att inte ge mat åt muslimska flyktingpojkar. Därför JO-anmäls de:"Som vi berättat har ett kommunalt boende för ensamkommande flyktingar i Surahammar blivit JO-anmält. De boende trivs inte och ledningen brister, tycker Annica Hallgren, som har gjort anmälan och är god man till flera pojkar som har bott på hemmet.
I sin anmälan till justitieombudsmannen, JO, skriver Annica Hallgren att ledningen för hemmet nekar pojkarna att utöva sin religion på ett seriöst sätt och att man inte tar tillräcklig hänsyn till deras kulturella bakgrund, till exempel ska det ha blivit problem under Ramadan då personalen till en början inte tillät någon mat efter solnedgången.


- Pojkarna tycker att det är som ett fängelse. De känner att de är övervakade, att de inte får ta mat när de vill. De brukar säga att de ses som svenskar när det gäller skyldigheter men inte när det gäller rättigheter, säger Annica Hallgren.


En annan incident var när personalen inte hämtade tre pojkar vid Moskén i Västerås tidigare i år. När moskéhögtiden var över hade sista bussen till Surahammar redan gått och pojkarna gick då två och en halv mil tillbaka hem, längs landsvägen i femton minusgrader och mörker."


Källa, Sveriges Radio Västmanland torsdag 26 mars 2009:


Lyssna till radioinslaget:

Inga kommentarer: