2009-03-01

Muslimska särkrav trots burkini
Just när vi lärt oss hur den heltäckande muslimska baddräkten burkini kan frigöra muslimska kvinnor och flickor så att de kan bada med andra, spjärnar muslimerna ändå emot. Burkinin duger inte längre. Antagligen känner de muslimska kvinnorna sig ändå halvnakna som på bilden ovan, trots burkini. Därför måste muslimer ändå ha en speciell dag i kommunala badhus som extrakostnad för skattepengar. Socialdemokraternas ordförande i Luleå fritidsnämnd anser att de muslimska kvinnorna skapar ett problem:"Fittjabadet i Botkyrka kommun införde särskilda kvinno- tider och även en kvinnosimskola för några år sedan. Intresset har varit stort.


– Ibland är det helt fullt. Alla är inte muslimer, utan en del tycker bara det är skönt att simma med andra kvinnor, berättar badvakten och simläraren Sandra Massola.

Noor ul Huda i Luleå kan inte tänka sig att bada på tider då badhuset är öppet för män. Hon anser att islam inte tillåter att en kvinna visar sin kropp för andra män än den hon är gift med.

Inte heller med heltäckande klädsel skulle hon kunna tänka sig att bada med andra män.


– När kläderna blir blöta syns ju allt ändå, säger hon och skrattar.


Under fem lördagsmorgnar ska Hertsöbadet i Luleå testa att ha öppet enbart för kvinnor. Vid dessa tillfällen kommer det vara tillåtet att bada med kläderna på om man så önskar – bara kläderna är nytvättade.


– Vi har också beställt in så kallade burkinis – ett slags heltäckande badkläder – för uthyrning, berättar Hasse Pettersson, chef för Luleås badhus.


Mårten Ström (S), ordförande i fritidsnämnden, ser inte frågan om separata kvinnotider på badhusen som särskilt kontroversiell.


– Vi har ju medborgare med den här kulturen och då får vi respektera det och hitta ett sätt att lösa problemet."Källa, Svenska Dagbladet lördag 28 februari 2009:


Inga kommentarer: