2008-02-06

Allt skummare saudiresorSydsvenskan avslöjar nu i kväll nya skumheter om Malmös saudiresor som verkar växa till en riktig härva:


"Redan i dag åker Limhamn–Bunkeflos utbildningschef Mats Bååth tillsammans med Henrik Melius och Thomas Holst från Spiritus Mundi på en tiodagars resa till Riyadh för att förhandla om detaljer i kulturutbytet och om hur det ska finansieras.

Med på resan finns också Mats Bååths hustru Lena Bååth, som arbetar på Lärarutbildningen i Malmö. Hon ska bland annat besöka utbildningen för kvinnliga lärare i Saudiarabien och undersöka möjligheterna för studenter på lärarutbildningen i Malmö att praktisera i Saudiarabien.

Den saudiska staten betalar uppehället för de svenska gästerna. Lena Bååths resa betalas av lärarutbildningen. Vem som ska betala Mats Bååths resa är däremot ännu inte klart. Spiritus Mundi står tills vidare för kostnaden men vem som tar den slutliga kostnaden blir en förhandlingsfråga.
– Det blir antingen utbildningsministeriet i Saudiarabien eller ett svenskt företag som betalar, säger Henrik Melius.

Det svenska företaget väntas också lämna bidrag till elevernas resor. De ska inte kosta Malmö stad något.

Vilket svenskt företag det handlar om och varför det är villigt att lämna bidrag till kulturutbytet vill varken Henrik Melius eller Mats Bååths avslöja. Men det rör sig om ett stort multinationellt företag. – Det skulle kunna påverka förhandlingarna med företaget om vi avslöjade dess namn, säger Henrik Melius. När vi kommer tillbaka kan vi berätta vilket företag det gäller.

Att Saudiarabien är en icke-demokratisk stat där kvinnans ställning är svag är inget hinder för ett kulturutbyte, menar Mats Bååth.
– Det är kanske lite naivt att tro att vi kan påverka förhållandena i Saudiarabien men mötet med barnen från Malmö kan kanske väcka nya tankar hos de saudiska barnen, säger han.

Barn och föräldrar på Bergaskolan informerades i tisdags kväll om resan. Bergaskolans högstadierektor Mats Breisner var inte med på informationskvällen.
– Jag kände inte till den, säger han. Jag blev själv informerad om barnens resa till Saudiarabien för ett par dagar sedan."


Källa, Sydsvenskan 6 februari 2008 sidan C8:


Vad Sydsvenskan avslöjar gör härvan ännu värre av tre skäl:


1. Nu verkar det bli en familjeresa för familjen Bååth. Det kan väl inte vara en slump att de båda ska åka samtidigt? Hoppas de får ett dyrt mysigt hotellrum betalt också med uppasserskor i burka.


2. Mystiken tätnar över vem som betalar och varför det ska vara hemligt. Inte ens när Mats Bååth åker på torsdagen 7/2 är det klart vem som i slutändan betalar hans flygbiljett. Ingen vet om Bååth och Melius talar sanning om finansiären eftersom de vägrar låta journalister granska uppgiften.


3. Nu ska tydligen lärarstudenter från Malmö också tvingas studera i diktaturens Saudiarabien, som enligt FN förtrycker kvinnors mänskliga rättigheter. Varför inte flytta hela lärarutbildningen till talibanernas Afghanistan så att de bättre kan förstå islamism, Malmös egen kommunreligion?


Det är uppenbart att de inblandade av någon anledning velat hålla flera delar i projektet hemligt. Att de höll det hemligt för föräldrar, barn och lärare tills bloggen avslöjade dem, bevisar att projektet inte är till för barnen alls. Andra drivkrafter finns. Bloggen Muslimska friskolan föreslår att kommuninvånare och stadens politiker anmäler hela projektet till Malmö stads kommunrevision för granskning.

Engelskspråkig version av den saudiska skolskandalen:
I
I
Hemsida till fru och resesällskap Lena Bååth, som ska undersöka möjligheterna för Malmös lärarstudenter att underkasta sig islam i slöja under praktik i Saudiarabien:

Inga kommentarer: