2008-02-10

Saudiska skolresor väcker mer uppmärksamhet


Nu har även Kvällsposten igår lördag 9 februari 2008 skrivit om de saudiska kontroversiella skolresorna:


Läsarkommentarerna till Kvällspostens artikel är kritiska till resan. Så är skriver t.ex. signaturen limhamnare:


"Postat av limhamnare 48 den 10 feb 2008 kl 00:35

Utbildningschef i Limhamn Bunkeflo Mats Bååth verkar ha drabbats av hybris eftersom han tror sig kunna ändra världen genom att låta svenska skolbarn resa till saudiarabien och träffa Saudiarabiska skolbarn. Tanken är god Mats Bååth men låt oss påminna dig om att du är utbildningschef för skolverksamheten i Limhamn Bunkefo och ska därför givetvis inte lägga ned enargi och resurser på andra platser i världen. Lägg istället full fokus på stadsdelens skolor som får undermåliga resurser. Resan ska inte betalas av skattebetalarna sägs det , och vi förutsätter givetvis att Mats Bååth tar tjänstledigt under vistelsen i Saudiarabien. Slutligen bör Mats Bååt snarast entledigas från sin tjänst eftersom han troligtvis är helt omdömmeslös."


Hittills har sammanlagt 4 skånska tidningar skrivit om saken, PunktSE Öresund, Skånskan, Sydsvenskan och Kvällsposten. TV-licensbetalare kräver en bevakning av Sydnytt och TV4 Öresund så fort utbildningschef Mats Bååth och Spiritus Mundis ordförande Henrik Melius kommer hem om en vecka. De två lärartidningarna som utkommer varannan vecka håller redan på att arbeta på var sin artikel. Dessa lärarartidningar finner det än mer intressant när nu även lärarutbildningen i Malmö föreslås ha praktik i Saudiarabien.


Läsarna av stockholmsbaserade Dagens Industri har också igår satt igång en diskussionstråd i sitt forum Börssnack:

Någon har idag avmarkerat den diskussionstråden så att den är borta för stockholmarna.


Betydligt intressantare är det grävande arbete om de malmöitiska saudiskolresorna som den pensionerade danske ögonöverläkaren gjort på sin blogg Euromediterranien. Han har dessutom översatt sitt grävarbete till tre språk.

I bloggposten gräver han fram hur EU, och muslimska organisationer som är förpliktigade att sprida islam, ligger bakom denna kultursatsning för att förverkliga sina mål. Bildbevis ges hur Spiritus Mundi genom Henrik Melius hjälper dem.


Redan tisdag 5 februari, en dag innan någon dagstidning skrivit om saudiresorna, var Henrik Melius gäst hos radiostationen Favorit Malmö-Lund 102,6. Det verkar inte ha varit tal om någon journalistisk granskning utan radiostationen köpte rakt av Melius version om att bygga kulturbroar:
I
I
LinkedIn avslöjas att Henrik Melius ser Spiritus Mundi som en internationell afärrsrörelse som han som ägare söker nya affärsuppgörelser för:
I
I
Henrik MeliusFacebook:

Inga kommentarer: