2008-02-29

Släktfejd på muslimska friskolan


Det har varit ett jätteslagsmål på den muslimska friskolans låg- och mellanstadium. Något bråk på skolan utlöser en släktfejd bland eleverna. Bråkstakarna eller andra elever på skolan hämtar inte lärare eller annan vuxen. I stället rusade syskon runt i korridorer, på skolgården och in i matsalen för att hämta alla sina syskon från båda sidor av de bråkande. På gräsmattan stormar så de båda syskonlägren ihop och slåss.


Lärare på skolan ser att något är på gång eftersom syskon kallat på varandra och rusar iväg. När lärarna kommer till gräsmattan är slagsmålet i full gång. Trots att lärare kommer dit fortsätter de att slåss och hota varandra. Flera lärare får dra loss dem från varandra. Då försöker eleverna slita sig loss för att fortsätta slåss. Under tiden ropar de hot mot varandra.


På den muslimska friskolan har vissa upp till 7 eller 8 syskon. Det hela liknar mest den släktfejd som drabbat Malmö i flera år med mordförsök och ett otal rättegångar. Den muslimska friskolans släktfejd har samma mönster fast i miniatyr. En total orespekt för andra elever med hot och våld som naturlig del, där vuxnas ingripande inte avskräcker. Enbart den egna familjens heder står i centrum.


Inga kommentarer: