2008-02-14

Utrikesdepartementet dementerar saudiförslag


Utrikesdepartementets saudiarabienavdelning dementerar idag uppgifterna som står på Spiritus Mundis hemsida. På två ställen under nyheter berättar Spiritus Mundi att förslaget om konstutbyte med tavlor mellan saudiska och svenska skolbarn kommer från Sveriges ambassadör i Saudiarabien, Jan Thesleff. Dessa uppgifter känner inte UD igen. UDs version är att ambassadören i kraft av sitt ämbete hjälpt Spiritus Mundi med de nödvändiga kontakterna. UD ska ta upp med ambassadören om uppgifterna som Spiritus Mundi lämnar på sin hemsida:


"Vi passade även på att besöka den svenska ambassadören i Saudiarabien, Jan Thesleff, som bjöd in oss till sitt kontor på ambassaden i Riyadh. Han kom med ett mycket spännande och intressant förslag; att barn i Saudiarabien och Sverige skulle göra målningar och teckningar över varandras kulturer som sedan kan ha utställning i både Sverige och Saudiarabien.":


"Ambassadören föreslog att vi genom våra kanaler skulle arbeta med saudiska skolbarn i ett kulturutbyte med barn i Sverige.":


UD svarar också att man inte vet varför ambassaden i Riyadh helt har tagit bort både reklamen för projektet på sin hemsida:

samt hela länken och projektets officiella hemsida som ambassaden tidigare haft som officiell med ambassadens emblem:


Har det skett någon slags schism i detta kontroversiella utbyte?


Redan 15 augusti 2007 besökte ambassadör Jan Thesleff Spiritus Mundi i Malmö för projektet som planerades först i Riyadh:


6 september 2007 uppvaktade Spiritus Mundi Saudiarabiens ambassad i Stockholm för att diskutera det saudiska skolutbytet:


Positiva nyheter:
De två största dagstidningarna i Skåne kommer att göra var sin ny artikel om saudiresorna inom några dagar, så fort de tre Henrik Melius, Mats Bååth och Lena Bååth i planeringsdelegationen kommer hem till Sverige från Saudiarabien. Även en kvällstidning har planerat dyka på de tre med frågor om några dagar. Så se fram emot trevlig läsning!


Däremot är Sydnytt ännu tveksamma. Nästan på gränsen till pinsamt dålig nyhetsvärdering:
Sydnytt säger idag att de inte vet om det finns något att göra reportage om. Sydnytt anser att det injte finns något kontroversiellt i att skolbarn skickas till Saudiarabien. Inte heller att det finns något nyhetsvärde i att det är första gången det sker i svensk historia eller att det planeras för lärarkandidatpraktik i Saudiarabien för första gången i svensk historia. Sydnytt tycker inte heller att det är konstigt att Spiritus Mundi vill hemlighålla vilka två storföretag som ska betala barnens flygresor. Sydnytt ser inget skumt med att ambassaden tagit bort projektet från sin hemsida. Sydnytt säger också att anledningen att de fyra tidningarna Skånskan, PunktSE Öresund, Sydsvenskan och Kvällsposten har hittat kontroversiella saker i projektet är deras dåliga nyhetsbevakning där de helt enkelt tagit efter varandra. Sydnytt avslutar med att säga att de inte ser vad det skulle finnas för anledning alls att överhuvudtaget rapportera om utbytet.


TV4 Öresund är nyfikna och ska fundera på både nyhetsvärdet och oklarheterna i projektet.


I förmiddags har Skatteverket i Södertälje sökt på Google efter Spiritus Mundis hemsida:

IP Address: 137.61.234.# (Swedish Tax Administration)
ISP: Swedish Tax Administration
Location: Stockholms Lan City: Sdertlje
Time of Visit: Feb 14 2008 10:12:05 am
Search Engine: google.se
Search Words: spiritusmundi.nu
I
I
Den svenska ambassaden i Saudiarabien har även hjälpt den idag 14/2 gripne för terrorism, att fly med hjälp av svenskt pass:
I
"När den etiopiska armén i slutet av 2006 och början av 2007 invaderade Somalia flydde 23-åringen till djungeln mellan Somalia och Kenya. Efter tre månader fick svensken hjälp av lokalbefolkningen att ta sig till Jemen.
– Därifrån ringde jag till en god vän som jobbar på den svenska ambassaden i Saudiarabien och fick ett nytt svenskt pass och åkte tillbaka till Sverige, har 23-åringen tidigare berättat för ett islamistiskt nyhetsforum i Göteborg."
I
Källa, Göteborgstidningen och Kvällsposten torsdag 14 februari 2008:

Inga kommentarer: