2008-02-14

Stenkastning och hot började vid Islamic Center


Sveriges Radios Ekot rapporterar idag att stenkastningen och hoten mot brandmän började år 2003 när de försökte släcka den muslimska friskolan Ögårdsskolan och moskén vid Islamic Center i Malmö från att brinna ner:


"06:00 torsdag 14 februari 2008

Utsatta brandmän går samman mot våldet

Stenkastning och raketbeskjutning har blivit ett så stort arbetsmiljöproblem för brandmän, i framför allt storstäderna, att Brandmännens riksförbund nu startat en arbetsgrupp för att ta fram förslag på hur det våld och de hot som brandmän utsätts för idag skall hanteras.

Förslag om kameror i brandbilar för att få bildbevis
Henrik Persson är styrkeledare vid Jägersro brandstation i Malmö och initiativtagare till gruppen.

– Vi kan få en spottloska eller en snöboll kastad mot oss, i nästa fall är det raketer som skjuts direkt mot personalen.

Henrik Person var med vid den stora moskébranden i Malmö för fem år sedan och där möttes brandmännen för första gången av både stenkastning och hot. Sedan dess har stenkastning och raketbeskjutningar blivit allt vanligare."


Källa, Dagens Eko torsdag 14 februari 2008:


Danska TV-Avisen sände klockan 18.30 torsdag 14/2 ett inslag där en ung dansk muslim i Kalundborg intervjuas och säger att danskarna inte respekterar deras profet Muhammed. Därför tänder de fyr och när brandkåren kommer kastar de sten på dem. Pojken säger också att de tänker fortsätta tända fyr och kasta sten på brandmännen ikväll om inte deras profet respekteras. Inslaget är först i sändningen:
I
I
Den danske killen i TV-inslaget har efter det häktats för sina uttalanden där han uppfordrar till oroligheter:
I
Svenska TT väljer att inte ta med orsakerna om profeten Muhammed eller att det rör sig om unga danska muslimer som orsakat upploppet i Kalundborg. I stället skriver TT så här:
I
"I Kalundborg blev brandkåren mött med stenkastning då den skulle släcka en brand i en container. Brandmännen drog sig tillbaka och ville inte återvända för att släcka ytterligare tre bränder i samma kvarter":
I
I
Andra artiklar om oroligheterna i Danmark:
I

Inga kommentarer: