2008-02-19

Slöja i skolan eller inte?


Andreas Malm fortsätter idag sin reklam för islamism i Dagens Nyheter. Denna gång hittar han en forskare som hävdar att slöjförbudet i franska skolor var överdrivet för att flickorna med slöja påstods inte göra någon skada:

Källa, Dagens Nyheter måndag 18 februari 2008:


Malm fortsätter hänvisa till hur Frankrike blivit misstänksamt mot slöjor efter att ayatollan ersatt Shahen av Iran:

"Scott beskriver hur fobin för Iran transplanterades till fransk mark, där muslimer i allmänhet och slöjbärande kvinnor i synnerhet misstänktes för att vara en femtekolonn i ayatollans sold. Där togs det första initiativet till slöjförbud i skolorna."


Vad hände egentligen, Andreas Malm? Jo, när ayatolla Khomeini kom till makten 1979 arresterades iranska skolflickor och sattes i fängelse om de vägrade bära slöja. Självklart var slöjan ett förtryck för dessa skolflickor som tidigare fått välja själv. För att komma ur fängelset fick en släkting, exempelvis pappan sätta sig i fängelset för att dottern skulle slippa ut. Politisk aktivitet mot slöjförbudet straffades med fängelse. Många av dessa familjer flydde Iran och berättade för omvärlden om slöjförtrycket. Därav spreds kunskapen om slöjans förtryck.


Låt oss göra ett test. Om Andreas Malm inte tycker att det är förtryck med slöjtvånget i Iran, så är han fri att flytta dit och konvertera till islam. Hur skulle Andreas Malm känna det om hans muslimska hustru kom hem en dag för att hon misshandlats av sedlighetspolisen om hon tagit av slöjan i parken?


Vi behöver inte ens gå till Iran. Andreas Malm är välkommen att placera sina barn i en muslimsk friskola i Sverige. De är öppna för alla. Sedan kan han se vad hans dotter säger när hon kommer hem efter att de andra flickorna undrar varför hon inte bär slöja. Eller att pojkarna sagt till henne att ta på sig slöja.


Ring P1:s debattforum har idag måndag 18/2 startat en tråd om just detta:

"När en flicka med muslimska föräldrar får tillåtelse att bära huvudbonad inomhus i skolan av det enda skälet att ”hon är muslim” samtidigt som skolans ordningsregler inte tillåter någon annan elev att bära huvudbonad inomhus, t.ex. basebollkeps eller afromössa, av det enda skälet att det inte är en religiös symbol, är detta inte diskriminering. Det är ett privilegium."Juridiskt har idag 18/2 ett nytt fall av slöja i svensk utbildning sett dagens ljus i Helsingborgs Dagblad:

"17-åriga Fitore Zulfiu går andra året på Selma Lagerlöfgymnasiets hotell- och restaurangprogram. Men hon tillåts inte vara med på de praktiska momenten på Hotell Öresund två dagar i veckan. Orsaken är att hon bär slöja."


"Hotell Öresunds vd, Göran Andersson, anser att Fitore Zulfiu inte kan vara i de delar av hotellet där gästerna är eftersom slöja inte ingår i hotellets uniform.
Jan Fransson, rektor på Selma Lagerlöfgymnasiet, tycker att det vore bäst om hotellet tillät elever med slöja men säger sig samtidigt ha förståelse för att de inte gör det."Alla som bott på det fina Hotell Öresund i Landskrona och ätit en dyr fyrarätters middag i källarvalven och deltagit i konferens kan förstå att slöjan inte passar in där för gästernas skull. I stället har Fitore Zulfiu fått städa personalutrymmen.

Man undrar varför det inte finns några hotell i Sverige som drivs av muslimer med personal i slöja i receptionen och konferensavdelningen? Marknadskrafterna styr ju. Ingen hindrar Fitore Zulfiu att öppna ett eget hotell när hon går ut gymnasiet om ett år.


Expressens helsingborgsavdelning gjorde en artikel baserad på HDs om Fitore Zulfiu och hennes slöja. Men Expressen låter sina läsare kommentera artikeln direkt, vilket har resulterat i en läsarstorm med över 300 kommentarer:

http://helsingborg.expressen.se/nyheter/1.1051551/fitore-bar-sloja-nekas-praktik

Inga kommentarer: