2008-02-07

Malmöelever luras med ministerstatus i Saudiarabien


Skånska Dagbladet avslöjar idag torsdag att malmöeleverna ska luras till Saudiarabien i tron att de har ministerstatus:

"Resan sker inför elevbesöket som Skånskan avslöjade i onsdagens tidning. 20 sjätteklassare vid Bergaskolan i Limhamn ska resa till Saudiarabien för att där förbrödra sig med jämnåriga saudiarabiska barn.

Mats Bååth vägrade på onsdagen att berätta om hur onsdagens samtal med de berörda föräldrarna utfallit. "Jag svarar på alla frågor när jag är hemma igen", hade han meddelat sin sekreterare att förmedla till medierna som sökte honom.

Mot utlänningar Uppmärksamheten kring barnens resa härrör ur det faktum att Sveriges utrikesdepartement avråder från resor till Saudiarabien på grund av risk för terroristattacker mot utlänningar.

Onsdagens föräldrakontakt slutade bra och i mycket positiv anda, omtalar dock Henrik Melius för Skånskan. Han är ordförande i ideella föreningen Spiritus Mundi varifrån utbytesidén kommer.
– Vi märkte ingen föräldraoro. Inga hinder restes. De 20 sjätteklassarna – tio flickor och tio pojkar – har själva via sina föräldrar anmält intresse för resan.

På frågan om de risker för den personliga säkerheten som Utrikesdepartementet påtalar finns för utlänningar i Saudiarabien, svarar Henrik Melius att graden av risk och fara för tillresande den kan bara departementet bedöma och svara på. Han kan inte bedöma, men är dock övertygad om att resan går att genomföra under mycket stor säkerhet för de deltagande barnen.

Ministerbesök – I våra kontakter med utbildningsdepartementet i Saudiaraben – vår motpart där, heter det att vårt besök ska ha samma status som ett ministerbesök och omgärdas med samma säkerhetsarrangemang som vid ett ministerbesök av främmande stat."


Källa, Skånska Dagbladet torsdag 7 februari 2008:


Uppenbart har Henrik Melius lyckats lura Skånskan att tro att ingen föräldraoro finns inför att deras barn ska åka till Saudiarabien. Igår avslöjade ju den här bloggen att Utrikesdepartementet fått samtal från en orolig förälder.


Mats Bååth behöver enligt Skånska Dagbladet nu ha en mediestrategi där hans sekreterare instrueras om projektet. Även Spiritus Mundi ryggar tillbaka inför kritiken, eftersom de igår 6/2 uppdaterade sin hemsida om projektet med tillägg där de försöker kontra medias frågor genom svar på 4 nya frågor nederst:


Spiritus Mundi avslöjas ganska väl genom att se hur de uppdaterat sin hemsida med olika projekt i Arabvärlden sedan år 2003. Redan då hyllade de Gulfen. Tryck vidare på de olika årtalens uppdateringar och se hyllningarna till islamistdiktatur på de historiska hemsidorna:
I
I
Video som berättar att Spriritus Mundi har fått i uppgift av EU att utbilda kulturambassadörer som ska föra Västvärlden närmre Arabvärlden. Henrik Melius träffar stormuftin av Egypten med flera:
I
I
En dagstidning meddelar idag att de kommer att dyka på Mats Bååth och Henrik Melius med frågor direkt när de kommer hem om tio dagar. En annan journalist håller på att försöka lyfta frågan till riksnivå när de kommer hem. Men medias bevakning kommer om tio dagar också att anta formen av resereportage, där delegaterna kommer att porträtteras som pionjärer. Det kanske de är, men 12-åringar ska inte luras med gratisresa till en diktatur med terrorhot. 12-åringar är inte ministrar.


Ring P1:s debattforum har idag skapat en diskussionstråd för 12-åringarnas saudiresor:


FOMI har också startat en diskussionstråd där debattören Eomer funnit att Henrik Melius inte går att hitta på Ratsit.se. Varför inte det? Vad har Melius för historia, bakgrund eller hot mot sig som gör att han verkar ha någon slags skyddad identitet? Är han kanske i själva verket spion som samarbetar med SÄPO?


Det finns bara två personer i Sverige med efternamnet Melius. Både Henrik Melius och en Paul Melius har samma adress angiven på Eniro.se som adressen för Spiritus Mundi. Ingen normal bostadsadress finns:
Regeringskansliet läste bloggen i 7 minuter idag:

Domain Name: tdcsong.se ? (Sweden)
IP Address: 62.95.69.# (Regeringskansliet)
ISP: TDC Song AB
Location: Stockholm
Time of Visit: Feb 7 2008 1:17:03 pm
Last Page View: Feb 7 2008 1:24:46 pm
Visit Length: 7 minutes 43 seconds
Page Views: 2
Visit Entry Page:
http://muslimskafriskolan.blogspot.com/2008/01/saudisk-islam-ska-underkasta-malmelever.html

Inga kommentarer: