2008-02-06

Svenska elever kan tvingas bära slöja


Skånska Dagbladet och Punkt.SE skriver båda idag onsdag 6:e februari om de saudiska skandalresorna. Båda tidningarna har vars en ny avslöjande vinkling.

" - Jag vet inte om flickorna måste bära huvudduk, men man kan väl misstänka det. Det är ju en annan kultur, säger Mats Bååth."

Källa, Punkt.SE 6/2 2008 sidan 4:

"Terroristattacker mot utlänningar får UD att avråda från resor till Saudiarabien. Trots detta vill kommunen skicka tolvåringar på skolresa till landet."

"Mats Bååth hoppas att kontakten mellan svenska och saudiska barn ska leda till samhällsförändringar i Saudiarabien:
– Klart man hoppas att barnen sprider idéer som de får vid mötet vidare. Möten i den unga åldern kan vara så kraftfulla, säger han.

Ett pionjärarbete Trots att Saudiarabien ligger väldigt långt från Sverige vad gäller social frihet tror ändå Henrik Melius, ordförande i Spiritus Mundi, att de kommer kunna påverka:
– Vi ser det som en form av pionjärarbete. Vi har ställt krav att även de saudiska barnen ska vara tio flickor och tio pojkar och fått gehör för det. Vanligtvis är utbildningen i Saudiarabien könssegregerad.
Exakt hur vistelsen ska utformas bestäms vid en resa som inleds på torsdag. Då reser bland andra Mats Bååth och Henrik Melius till Riyadh för att möta det saudiska utbildningsministeriet.
Resan kommer inte kosta kommunen några pengar.
Alla kostnader i Saudiarabien betalas av den inhemska regimen.
Flygresan dit betalas av ett eller två svenska företag.
Varken Mats Bååth eller Henrik Melius vill säga vilka företag det rör sig om. De hänvisar till att förhandlingar pågår och ett avslöjande kommer senare då allt är bestämt."


Källa, Skånska Dagbladet 6/2 2008 förstasidan och del 3 sidan 8:Utrikesdepartementets saudiarabienavdelning bekräftar idag vad Punkt.SE skriver om slöjor. UD säger att det är regel i Saudiarabien att flickor måste bära slöja. Så de skolflickor från Bergaskolan och Hermodsdalsskolan som följer med måste underkasta sig och bära slöja när de kommer dit. UDs kvinnor måste själva bära slöja när de besöker Saudiarabien och förutsätter att skolflickorna tvingas på samma vis.


UDs saudiarabienenhet har idag fått ett telefonsamtal från en orolig förälder till ett av skolbarnen i Malmö. Föräldern undrar om det är säkert att skicka iväg sitt barn till Saudiarabien. UDs saudiarabienavdelning säger att det går inte att utesluta terroristdåd även om de åker i samlad trupp. UD säger att barn har drabbats av terroristdåd. UD säger att det är upp till föräldrarna själva att släppa iväg sina barn eller inte, men de rekommenderar inte resor som säkra.


UD berättar att Sveriges ambassadör i Saudiarabien, Jan Thesleff har varit med i förhandlingarna och kallar projektet för unikt. UDs saudiarabienenhet berättar glatt att de läst Skånska Dagbladets artikel på nätet i morse och är positiva till skolutbyte med Saudiarabien. Länk till ambassadören:


Men UD vill tona ner sin roll och säger att det inte alls är deras projekt utan helt Spriritus Mundis. Det stämmer dåligt med att ambassadören Jan Thesleff är med på samma bild som Spiritus Mundis ordförande Henrik Melius, där de två träffar Riyadhs borgmästare för projektet tillsammans:


Utbildningschef Mats Bååth och Henrik Melius vill att Malmös skolelever ska göra jobbet som kulturambassadörer och förändra Saudiarabien genom att måla en tavla ihop med saudiska barn. Kommer de tio pojkarna från Malmö att få måla med tio flickor från Saudiarabien, eller kommer kulturmötet att vara könssegregerat?


Redan nu står det klart att utbildningschefen i stället låter sina elever backa från målet att förändra det saudiska samhället. De malmöelever som väljer att få följa med måste på två punkter underkasta sig islam direkt. De tvingas bära slöja och de får bara måla en tavla, inte spela västerländsk musik. Är inte 10-12-åringar för unga för att bli kulturambassadörer och förändra Saudiarabiens islamistiska statsreligion wahabism, såsom Bååth och Melius vill? Eller får de kanske en utbildning i teologi innan de åker så att de kan föra sådana samtal?


Varför är inte företaget eller företagen som ska betala flygbiljetterna klara än om resan sker om två månader? Eller är de utsedda, men vill inte utstå medieanstormningen som följer? Skånskan skriver att alla kostnader i Saudiarabien betalas av den inhemska regimen. Då vet vi att wahabistregimen köper sig till malmöskolbarnens skoltid för att nå sina syften, som är vadå?


Sydsvenskan har uppenbarligen valt bort nyheten. De fick nyhetstipset både i fredags och i måndags. Vilken nyhetschef väljer bort sådant som hamnar på konkurrenttidningens förstasida, och av vilka skäl? Både Sydsvenskans malmöavdelning och limhamnsavdelningen har fått tipset. Ser man på Sydsvenskans limhamnssida blev det precis som bloggen förutspådde igår ännu en toppnyhet:
"Bunkefloklass i "Vi i femman"

Under den rubriken står det att Ängslättskolan går vidare i den regionala semifinalen i Skåne. Grattis till skoopet Sydsvenskan!


Har då inte Sydsvenskan läst eller följt avslöjandena på den här bloggen om saudiskolresorna? Jo, varje dag. Idag har Sydsvenskan läst bloggen två gånger.Vid 11-tiden i 29 minuter:


Domain Name: sydsvenskan.se ? (Sweden)
IP Address: 193.235.142.# (Sydsvenska Dagbladet AB)
Time of Visit: Feb 6 2008 11:21:28 am
Visit Length: 29 minutes 22 seconds
Visit Entry Page:
http://www.muslimskafriskolan.blogspot.com/

Regeringskansliet har läst bloggen två gånger idag samt en gång igår.


Spiritus Mundis medlemssida ser det ut som om det finns både muslimer och andra som ska underlätta samarbetet mellan Sverige och Arabvärlden. Men en som inte ser ut att vara muslim är i själva verket en konvertit som tvingats att bli muslim när han gifte sig med en muslimsk kvinna:


Spiritus Mundi har idag efter medias uppmärksamhet ändrat sin förstasida så att saudiprojektet inte står i centrum. Överst under nyheter idag har ett planerat utbyte med Israel och Jordanien lagts ut, för att få bort fokus på saudiarabienresorna. Denna nyhet fanns inte igår. Ganska genomskinligt att försöka lura besökarna från uppmärksamheten de rönt. På dessa två resor till Israel och Jordanien ska barnen få utbyta musik, i motsats till projektet med islamistdiktaturen Saudiarabien, då de förbjuds spela musik:Trots att sidan ändrats idag så har Spiritus Mundi av någon anledning inte velat ändra i sidan för Pressrum. Varför har de inte lagt till Skånska Dagbladets och Punkt.SEs artiklar här:


Pressmeddelande där Spiritus Mundi fått projektpengar tidigare för att inbilla barnen att de ska delta i VM i samarbete för att visa vuxenvärlden hur man ska göra:


Som belöning för alla projektpengar han satt sprätt på har Henrik Melius i Spiritus Mundi 2008 fått en insynsroll i den nya myndighetsförordningen:


Här har Spiritus Mundi tillsammans med Malmö Opera fått projektpengar där skolbarnen får ledigt en dag för att sjunga tillsammans med rosengårdsbarn. En klatschig affisch visar tecknat hur man sjunger i slöja:


Tillsammans med Musik i Syd:

"Konserter och filmvisning blir på Palladium, i konserthuset och i andra konsertlokaler. Då får eleverna möta musik med både arabisk och västerländsk sång och tonalitet. Med musiken som medel ska vi lyfta fram positiva effekter av mångkultur och mångfald, skapa förutsättningar för bättre förståelse mellan den svenska och den arabiska kulturen, samt belysa fördelarna med lyckad integration i allmänhet. "Det goda samtalet" med uppföljande aktiviteter och värdskap blir i barnens vardag hos er på skolorna.":Spiritus Mundi använder sig av pressmeddelande från Malmö stad:


Spiritus Mundi är husgrupp för världsmusik på Malmö stads hemsida:


Henrik Melius myser när han filmas av den arabiska TV-kanalen al-Jazira:


Saudiresorna kritiseras nu hårt i Aftonbladets forum där man kan delta:


Inga kommentarer: