2008-02-21

Politisk strid om saudiresorna


Sydsvenskan har idag haft tre artiklar om de kontroversiella saudiresorna. Sydsvenskan berättar att politiker från miljöpartiet, socialdemokraterna, sverigedemokraterna, folkpartiet och moderaterna är emot projektet och vissa politiker tänker stoppa resan. Flera politiker får inte svar av utbildningschef Mats Bååth om vilket storföretag som ska betala. De vill ha upp frågan i stadsdelsfullmäktige eller kommunfullmäktige:

Källa, Sydsvenskan förstasidan, C-delens förstasida samt sidan C8 torsdag 21 februari 2008:


Men saudiresorna finns inte med som fråga eller ärende i stadsdelsfullmäktige onsdag 27/2:


Skånska Dagbladet låter kommunalrådet Ewa Bertz (fp) utveckla att könssegregering i undervisningen genom saudiresor strider mot demokratiska värden. Hon vill stoppa resan för att den riskerar bli ett propagandaspektakel då utbildningschef Mats Bååth inte ser verkligheten för saudiska kvinnor:

Källa, Skånska Dagbladet torsdag 21 februari 2008:


Utbildningschef Mats Bååth har nu börjat bli rädd och därför har ett pressmeddelande skickats ut på eftermiddagen torsdag 21/2. Där gömmer han sig bakom skolkommunalrådet Agneta Eriksson (s) som vill ha saudiresorna:För säkerhets skull görs en liten pudel på stadsdel Limhamn-Bunkeflos förstasida, där det meddelas att beslut inte är taget än. Sedan länkas till hela argumenteringen om hur bra det är med saudiskt skolutbyte än en gång, men att man inte vill ta ställning politiskt till om Saudiarabien är en diktatur:


Fröken Sverige och hennes harem av bloggarkolleger gör ett enormt arbete för att uppmärksamma frågan och sprida informationen samt agera i frågan, Tackar ödmjukast för allt stöd från läsare som kommenterar:

Även moderaten Rickard Wendel bloggar på och pressar socialdemokraterna:

Germund beskriver hur lång tid det tagit för vissa politiker att reagera. Det är faktiskt 16 artiklar om saken hittills:

Galenzo har letat fram fakta om IP-adressen som från Riyadh i Saudiarabien surfar runt på svenska bloggar för att spionera på vad som skrivs om saudiresorna:
Sveriges Radio Malmö meddelar att de har en intern policy som säger att de ska göra sina egna nyheter. Därför kommer de inte att rapportera om det som tidningarna skriver.


Sydnytt börjar bli riktigt förbannade över propåerna att sända om saudiresorna. De meddelar att de försökt vara på ämnet flera gånger, men inte lyckats. Hur kan man misslyckas, när tidningarna lyckats skriva 16 artiklar? Sydnytt vill inte avslöja om de inblandade vägrar vara med i sändning. Men det förhindrar ju inte att de intervjuar politikerna som nu agerar. Sydnytt svarar med att ämnet enbart berör Malmö och att det därför är ointressant för skånes TV-tittare. Enligt Sydnytt är det ointressant att lärarhögskolans studenter som tänkts praktisera i Saudiarabien kommer från hela Skåne. Sydnytt avslutar med att de inte kommer att sända något om saudiresorna varken nu eller i framtiden, vad som än händer. Det spelar enligt dem ingen roll om det blir aldrig så mycket politiskt bråk eller om eleverna reser iväg. Bloggen Muslimska friskolan kontrade och fick därefter ett löfte från nyhetschefen att TV-tittarna ska slippa se resereportage om hur eleverna åker iväg och berättar om sina upplevelser när de kommer hem.

En sak är dock märklig. Mats Bååth får ta hela smällen. Henrik MeliusSpiritus Mundi har inte ställt upp på en enda intervju sedan de kom hem från planeringsresan. Inte heller Lena Bååth har behövt svara på en enda fråga om lärarutbildningens inblandning. På dem journalister!

Inga kommentarer: