2008-02-20

Limhamnspolitiker lyfter saudiresorna till stadsdelsfullmäktige


Idag onsdag avslöjar Skånska Dagbladet att de kontroversiella saudiresorna kommer att behandlas av Limhamns politiker:

"Nils Karlsson (mp), vice ordförande i Limhamn-Bunkeflos stadsdelsfullmäktige, kommer att begära att frågan om den omtalade saudiska skolresan hamnar på politikernas bord."

"På måndag träffas majoritetsgruppen (s, mp och v) i stadsdelsfullmäktige. Då kommer han att begära att skolresan tas upp i stadsdelsfullmäktige."

" - Jag tycker inte att det här är en jätteenkel fråga, men man måste vara helt säker på att den här resan inte utnyttjas som ett stöd för en diktatur och ett land som har problem med mänskliga rättigheter. Det är min inställning, och jag tycker det är viktigt att frågan tas upp på politisk nivå, och inte bara hanteras av tjänstemän. Vi har knappt fått någon information alls, bara att det inte kostar kommunen något."

"Nils Karlsson berättar också att han fått indikationer om att "ett stort förpackningsföretag i Lund" betalar resan, och att det kan finnas en koppling till marknadsföring av företagets produkter i Saudiarabien.
- Jag kan inte kommentera vilket företag vi har kontakt med, säger Limhamn-Bunkeflos utbildningschef Mats Bååth."


Källa, Skånska Dagbladet onsdag 20 februari 2008:


Bloggen Muslimska friskolan har tagit kontakt med de två största förpackningsföretagen i Lund. Varken Tetra Pak eller Amcor (före detta Åkerlund & Rausing) har fått någon förfrågan om sponsring.
I
I
Idag skriver Sydsvenskan på sidan C2 att oppositionskommunalrådet Anja Sonesson (m) ställer en enkel fråga till Birthe Sörestedt (s) ordförande i Limhamn-Bunkeflo stadsdelsfullmäktige:
I
"Ser du inga problem med att Limhamn-Bunkeflo deltar i ett projekt med Saudiarabien utan att nödvändig kritik mot landets allvarliga kränkningar av de mänskliga rättigheterna framförs?"


Nu har sammanlagt elva artiklar skrivits av fyra olika dagstidningar. Bloggandet och nyheterna om hur kontroversiella saudiresorna anses vara i Malmö har idag spridit sig till Saudiarabien. Flera gånger idag har denna blogg och andra besökts från Riyadh i Saudiarabien. Så här ser ett av besöken ut:


Domain Name: (Unknown)
IP Address: 87.101.244.# (Integrated Telecom Co. Ltd)
ISP: Integrated Telecom Co. Ltd
Country: Saudi Arabia
State/Region: Ar Riyad
City: Riyadh
Language: English (U.S.)en-us
Time of Visit: Feb 20 2008 10:52:47 am
Last Page View: Feb 20 2008 11:06:41 am
Visit Length: 13 minutes 54 seconds
Page Views: 4

En privatperson har i dagarna mejlat polisen om saudiresorna. Åklagarmyndigheten har nu i eftermiddags googlat på sökordet "mats bååth".

Inga kommentarer: