2008-02-13

Utrikesdepartementet ljuger om saudiresorna


Utrikesdepartementets saudiarabienavdelning betonade i förra veckan för bloggen Muslimska friskolan att skolutbytet med Saudiarabien inte hade med ambassaden eller UD att göra. De har bara godkänt projektet med nödvändiga papper.


Men på Spiritus Mundis hemsida kan man nu läsa att det i själva verket var den kulturintresserade ambassadören i Riyadh, Jan Thesleff, som först föreslog skolutbytet när Spiritus Mundi för en tid sedan var på rundresa i Mellanöstern:


"Den nytillträdde svenska ambassadören Jan Thesleff bjöd på te och kakor på den svenska ambassaden i Riyadh. Spiritus Mundi har besökt flera ambassader i regionen, men Jan Thesleff fick oss att känna oss särskilt välkomna. Han är en oerhört kunnig man med ett speciellt intresse för kultur. Han visade stort stöd för Spiritus Mundis arbete. Ambassadören föreslog att vi genom våra kanaler skulle arbeta med saudiska skolbarn i ett kulturutbyte med barn i Sverige. Barnen från båda länderna ska skapa målningar och teckningar som sedan ska ställas ut. Spiritus Mundi kommer gladeligen att assistera ambassaden i Riyadh med vår erfarenhet och våra kontakter med skolor i Malmö."

Källa, Spiritus Mundis hemsida under vad som har hänt:


Ännu en version finns om nyheten:

"Vi passade även på att besöka den svenska ambassadören i Saudiarabien, Jan Thesleff, som bjöd in oss till sitt kontor på ambassaden i Riyadh. Han kom med ett mycket spännande och intressant förslag; att barn i Saudiarabien och Sverige skulle göra målningar och teckningar över varandras kulturer som sedan kan ha utställning i både Sverige och Saudiarabien. Vi kommer naturligtvis att assistera ambassaden i Riyadh med våra kontakter med skolorna i Malmö."

Källa, Spiritus Mundis nyhetsbrev:


Antingen har UD ljugit om att de eller ambassaden inte är inblandade eller initiativtagare, eller så försöker Spiritus Mundi på sin hemsida påskina att förslaget är ambassadörens. Hoppas att journalister ställer frågan om vem som föreslog projektet, ambassadör Jan Thesleff eller Spiritus Mundis ordförande Henrik Melius? I nyhetsbrevet förefaller det som om Spiritus Mundi mer eller mindre enbart assisterar ambassadörens projekt med skolkontakterna.


Ambassaden i Riyadh har nu tagit bort projektet från sin hemsida. Även länken till projektet på ambassadens hemsida är borttagen nu:


Inga kommentarer: