2008-02-05

Medieskugga eller avslöjande ?


Skoleleverna som tvingas åka till Saudiarabien och underkasta sig wahabism har genom många bloggares intensiva arbete spridits de sista dagarna:Tärningen är kastad. Nu återstår medias uppgift. Om inte media skriver hamnar händelserna i medieskuggan. Skriver media blir det avslöjande med säkerligen debatt som följd. Hur ser det då ut på mediefronten? Fem läger finns för närvarande:

Läger 1:

Dagens Nyheter tackar nej till nyheten och anser att den är ointressant trots att svenska ambassaden är inblandad och ett utbyte av saudiska och svenska skolbarn aldrig tidigare skett.

TT i Malmö orkar inte säger de. De lokala tidningarna får sköta denna nyhetsrapportering menar de. TT i Malmö vägrar också göra en kort variant genom att bara gå in på ambassadens sida och berätta därifrån om den ovanliga nyheten.

Expressen läste blogginlägget i 1 sekund idag.


Läger 2:

Här återfinns Kvällsposten, Metro i Malmö och .SE i Malmö som oftast kräver total ensamrätt för att följa upp en nyhet. Oftast slutar det med att de får ensamrätten och efter två veckor meddelar att de inte haft resurser eller ändrar sig efter att de inte lyckats få ut den story som är uppdukad. Två av tidningarna håller just nu på att kämpa med att för begränsade resurser gräva i storyn och hoppas hitta något som kan platsa i tidningen och ge rubriker.


Läger 3:

Public Service. Sydnytt, Sveriges Radio Malmö och TV4Öresund tycker att händelserna är intressanta. Av de tre kan inga skandalreportage eller avslöjanden väntas. Det är inte deras stil. Här får man vara nöjd om det blir reportage så att frågan lyfts. Antagligen sänds resereportage i ljud och bild när det är dags för skolbarnen att resa till Saudiarabien i april.


Läger 4:

De två lärarfackstidningarna Skolvärlden och Lärarnas Tidning. Två reportrar är intresserade. Ska titta närmre på projektet. Kanske någon artikel om ett par veckor om de lyckas luska ut vad som är skumt. Annars blir det kanske en notis eller ingenting.


Läger 5:

Drakarna Skånskan och Sydsvenskan. Båda tidningarna anser att det finns oklarheter i projektet värda att granska. En av tidningarna arbetar just nu på storyn. Skriver inte den tidningen så är medieskuggan säkert ett faktum. Borde annars dyka upp en artikel i veckan. Den andra tidningen vill ta längre tid på sig och är mycket positiv till projektet. Finns risk att det blir en rakt igenom hyllande artikel till saudiresorna. Eller att inget skrivs för att tidningen inte anser att projektet är provocerande. I stället blir det andra reportage om icke-händelser som bullfest på förskolor eller besök på Nyckelpigans dagis alternativt att Limhamns skolor har hög brottslighet!!!???


Stalltipset är att på sin höjd dyker sammantaget en enda artikel upp inom en vecka som är helt okritisk. MEN, det tänker bloggen Muslimska friskolan inte nöja sig med. Har inget skett i media om en vecka så kommer bloggen själv att ligga på politiker. Det anonyma företaget bakom saudiflygresorna ska grävas fram. Bloggen accepterar inte att företaget är anonymt. Hur kan man då veta att det inte är Saudiarabiens kung själv som via ett dotterbolag eller en saudisk avdelning för Spiritus Mundi köper skolbarnen så att de inblandade tjänar pengar på dem i den ondskefulla wahabismens klor? Är det å andra sidan ett välkänt storföretag bakom som Henrik Melius påstår, men inte vill namnge, så kommer företaget att publiceras här och få frågor av bloggen.


Låt oss hoppas att media gör åtminstone ett enda reportage. Reaktionerna kommer då av sig själva för och emot projektet. De ansvariga kommer att få stå till svars. Genom att skriva denna bloggposten tas en risk att ingen tidning alls vill skriva, att de drar sig ur. Journalister har avslöjat att media anser sig bli lurade av den här bloggen till att skriva sådant bloggen vill nå ut med. Alltså nyhetsplacering. Så är det naturligtvis inte. Media tipsas om sådant som kan vara intressant för allmänheten. Personen/personerna bakom bloggen är en liten obetydlig kugge långt ner på listan som lever tillbakadraget förortsliv och är helt obetydlig utan andras hjälp. Tack allihopa!


Det politiskt viktiga och kontroversiella Saudiarabien aktuellt igen:
Inga kommentarer: