2008-02-10

Framgångsrikt förbjuda slöja i skolor


År 2003 blossade slöjförbudet upp i Frankrike efter att de två gymnasieflickorna på bilden blivit avstängda för att de vägrade respektera den nya franska lagen.


Igår 9/2 gjorde bloggen Muslimska friskolan en post om att Frankrikes skolor klarat slöjförbudet i skolorna väl:


Idag 10/2 gör Sydsvenskan ett likadant reportage på ett heluppslag. På 2 sidor i tre artiklar beskriver tidningen i intervjuer hur knappt någon idag ifrågasätter slöjförbudet:

"– Jag tycker att lagen är bra! Det är normalt att skolan är religionsneutral, säger Sofia Mechdal och använder det franska ordet ”laïque”.
Enligt lexikonen ligger ordets betydelse i korsningen mellan konfessionslös och religionsneutral.

Sofia Mechdal beskriver sig själv som både troende och praktiserande muslim. Men någon huvudduk tycker hon inte att man skall bära i skolan. Hon är 18 år och går det sista året på gymnasiet Henri Wallon i förorten Aubervilliers, norr om Paris.

– I Frankrike är skolan religionsneutral. Gillar man inte läget så får man väl dra till något annat land, säger Sofia Mechdal sturskt."


President Nicolas Sarkozy säger så här 8 februari 2008:

"Det finns ingen plats i Frankrike för månggifte, könsstympning, tvångsgifte, för slöja i skolan och för hat mot Frankrike. Man bygger ingenting på hat mot varandra."I ännu en artikel slås fast vilka positiva effekter slöjförbudet i skolan fått för Frankrike:

"al-Qaidas hot enade landet
Inför skolstarten 2004 hade muslimska samfund över hela Frankrike uppmanat till civil olydnad i slöjfrågan. al-Qaida hotade Frankrike med vedergällningar. Två kidnappade, franska journalister i Irak skulle halshuggas om slöjlagen inte drogs tillbaka. Det senare hotet fick som omedelbar effekt att samtliga muslimska samfund i Frankrike grävde ned stridsyxan. Frankrike stod enat mot barbariet. Inte riktigt vad terroristerna i Irak hade räknat med."I den tredje artikeln berättas att frågan om slöjförbudet kommer att drivas till Europadomstolen. Vinner Frankrikes slöjförbud för skolor i den instansen, är det fritt fram för andra EU-länder att kopiera den franska lagen:Källor för de tre artiklarna, Sydsvenskan sidorna A12 och A13 söndag 10 februari 2008


Märkligt nog ställer inte Sydsvenskan någon fråga till en svensk politiker varför inte det som fungerat i Frankrike också införs eller kan bli aktuellt i Sverige. Bloggen Muslimska friskolan låter därför en mångårig debattör och insändarskribent från Malmö kommentera Sydsvenskans artiklar. Debattören säger så här:


" - Hur många franska muslimska flickor har inte i det tysta nu fått uppleva i skolan vilken befrielse det kan vara att slippa trycket att bära slöja.

- Jag skulle vilja höra Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt stå upp för Sverige mot förtryck på samma vis som Frankrikes president Nicolas Sarkozy."


Inga kommentarer: