2008-02-16

Varför är aldrig muslimska friskolor med i Vi i femman?

Hur kan det komma sig att någon muslimsk friskola aldrig går vidare i kunskapstävlingen Vi i femman? Varför är ingen muslimsk friskola, arabisk språkfriskola eller islamisk kulturfriskola ens med i en regionfinal i något län? De går inte ens till semifinal för halvbra skolor i lokalradion. Konstigt nog gör muslimska friskolor alltid reklam för att deras skolor ger bra och trygg studiemiljö. Vad är det då som fattas?


Så här berättar SVTs Rapport:


"Efter vårterminen i år sade fyra lärare upp sig på den arabisk-islamiska friskolan Al Mustafaskolan i Järfälla utanför Stockholm.Nu har de fyra anmält sin gamla arbetsplats till Skolverket. På Al Mustafaskolan höll läraren i arabiska och islam i undervisningen om hur jorden skapats.

Den allvarligaste anklagelsen från de avhoppade lärarna är dock att skolan inte brytt sig om att anmäla fall av barnmisshandel till de sociala myndigheterna.

Omöjligt med kattungar
En lärare på en annan muslimsk friskola har liknande erfarenheter.

-Att jag skulle kunna berätta om hur barn kommer till, det är otänkbart. Gud har skapat människan av lera som i keramiska kärl, står det i Koranen, säger hon.

-Jag kan inte ens berätta hur kattungar föds. Linnéåret kan vi bara glömma. Varför då? Jo, det finns ju hanar och honor även bland växter och de fortplantar sig ju, säger hon vidare."


Källa:


"Heder åt de muslimska friskolor som lär ut att jorden är platt, något som även var en självklar kunskap inom de flesta europeiska kyrkor på den tiden som kyrkan var engagerad i vetenskapen."


Enda anledningen till att muslimska friskolor klarar sig från kritik för att de inte når kunskapsmålen, beror på att det inte finns betyg på låg- och mellanstadiet längre. Men Vi i femman är ju ganska avslöjande. Eleverna går inte i muslimska friskolor för de goda kunskapernas skull. Det är den religiösa aspekten och den islamiska kulturen som är syftet.


Inga kommentarer: