2009-01-09

Imamsonen angriper som borgmästare burkan"Som första storstad i Europa fick i veckan Rotterdam en muslimsk borgmästare. Ahmed Aboutaleb, 47-årig son till en marockansk imam, styr nu över den oroliga hamnstaden där varannan invånare är invandrare och där missnöjespolitikern Pim Fortuyn för sex år sedan seglade fram på en våg av antimuslimska stämningar."


"Och där ligger Rotterdam legendariska fotbollsstadion där Feyenoord spelar inför tiotusentals fans. Runt hörnet byggs just nu Europas största moské.

Aboutaleb efterträder den högerliberala borgmästaren Ivo Opstelten, en tuff politiker med lag-och-ordning högst upp på agendan. Men även Aboutaleb är en politiker med ett klart och ofta impopulärt budskap. ”Av med burkan. Och ut och sök jobb!” Det är ett budskap som går hem bland många väljare i Rotterdam, men som i invandrarkretsar betraktar som ett svek.

–Den som vill stanna i Nederländerna måste anpassa sig till normerna och värderingarna i detta land. I annat fall är det bara att packa väskorna och flytta tillbaka, sa han nyligen i en radiointervju."


Källa, Svenska Dagbladet fredag 9 januari 2009:

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_2295317.svd


Inga kommentarer: