2009-01-31

Bloggen Muslimska Friskolan i P1Bloggarna Säfflemannen:

och Everykindapeople:

samt Politiskt Inkorrekt:fann idag att Sveriges Radio P1 Medierna klockan 11.03 handlade om mordet som utfördes av två islamistiska rosengårdselever:"Morddiskussion och nätkommentarer

Lördag 31 januari 2009 kl 11:03

Malmömord ger utgivardilemma


Dagarna före jul mördades en 26-årig homosexuell man i Malmö. Snart greps två misstänkta, den ene visade sig ha en blogg om religion och moralfrågor. Det ställde tidningarna inför ett svårt beslut: hur mycket skulle man berätta om deras bakgrund? Olika medier kom till helt olika beslut. Mediernas Mikael Funke reder ut vad det handlade om - och varför frågan blev så känslig.

Aftonbladet var den tidning som valde att ge flest detaljer om de misstänkta ungdomarna. Chefredaktör Jan Helin resonerar med Arash Mokhtari från mediegranskande projektet Quick Response om principerna kring publiceringar om personers anknytning till så kallat utsatta grupper."


Källa, SR P1 Medierna lördag 31 januari 2009:Lyssna till inslaget här:


Ladda ner programmet via poddradio som MP3-fil här:5 minuter och 30 sekunder in i inslaget berättas så här:

"På invandrarkritiska bloggar och forum berättas det att islamistiska rosengårdselever har mördat en homosexuell."


Formuleringen har P1 hämtat direkt från bloggen Muslimska Friskolan som 17 januari 2009 gjorde en post med följande rubrik:


Länk till den bloggposten:Den erkände politiske bloggaren Dick Erixon länkade 20 januari 2009 till Muslimska Friskolans bloggpost:


Likaså gjorde den kristna tidningen Världen Idag 21 januari 2009:


Bloggen Muslimska Friskolan fick 22 januari 2009 en intervju med QX ansvarige utgivare om varför de dragit tillbaka publiceringen om att de mordmisstänkta kommer från Rosengård:Alltså är det relevanta uppgifter som erkända tidningar och bloggar valt att ta upp från bloggen Muslimska Friskolan. Kanhända att rubriken:


var något saftig. Men samtidigt lyckad eftersom den lyckades presentera i en mening vad hela uppståndelsen handlar om.Däremot nämner bloggen Muslimska Friskolan inte någonstans de misstänkta mördarnas namn. Men det finns länkar till andra bloggar härifrån och till forum som gör det. Orsaken är att andra bloggar och forum varit före bloggen Muslimska friskolan med att gräva fram de flesta uppgifterna och framförallt tidigare. Men alltihop går tillbaka till att en kvällstidning publicerade en bild utanför den ene gripnes bostad, som bloggar sedan kunde identifiera. Först därefter rullades spekulationerna fram där den islamistiska bloggen knöts ihop med en ännu större härva som även involverar terroråtalet som inleds 2 februari 2009:

Längre in i P1-inslaget ändras de invandrarkritiska bloggarna till att kallas för islamkritiska bloggar. Det är mer korrekt även om det mest sanna skulle vara islamgranskande bloggar. Reporter för inslaget är Mikael Funke från Malmö. Han bor ett stenkast från det röda Möllevången:I ett hus på Rolfsgatan 35 i stadsdelen Södra Sofielund som förr låg utanför Malmö stadsgräns:

Efter att lyssnat igenom hela inslaget ska nedan några utdrag skildras. Bloggen Muslimska Friskolans egna kommentarer inom parentes:Sveriges Radio P1 Medierna inleder med att berätta att mordet spekuleras ha med hatbrott att göra, eftersom en homosexuell mördats. Därefter konstateras att de misstänkta mördarna är religiösa. Det sägs att två unga män är misstänkta och att den ene driver en blogg om islam och moralfrågor.


Sedan frågas hur mycket man ska publicera. Ska man nämna att religionen är islam samt att bloggen har extrema åsikter? Eller att de båda pojkarna tillhör samma religiösa församling?


Åklagaren i målet är Bo Albrektsson i Malmö som själv säger sig ha funderat över dessa kopplingar. Han avslöjar att de misstänkta hörts ett flertal gånger. De har lämnat olika uppgifter som de ändrat efterhand.

(Alla som läst något om förhörsteknik hos polisen vet att ändrade uppgifter som dessutom går isär mellan de misstänkta som var på plats, i klartext innebär att någon ljuger och har motiv att dölja något.)


Därefter kommer P1 Medierna in på bloggarna och hur mycket de avslöjar. De anses förmedla många uppgifter som tidningar inte vill delge, exempelvis personnummer och adresser till de misstänkta mördarna.


6 minuter och 10 sekunder in i inslaget berättar åklagare Albrektsson om religion. Han säger att det spekulerats i hatbrott. I nuläget finns inget sådant specifikt, men det kan heller inte uteslutas, menar han.


Programmet går vidare till frågan om inte kommentarerna på nätet hotar de etablerade medierna. Mediernas uppgifter blir därför konstlade i förhållande till bloggarnas. Speciellt om de misstänktas trosinriktning. Det frågas om medierna mörkar?

(Inspiration till detta verkar också ha hämtats ur Muslimska Friskolans bloggpost som beskriver hur medier på olika vis mörkar uppgifterna om islam:


P1 Medierna redovisar hur Sydsvenskan varken berättar om den ene mordmisstänktes blogg eller uppgifter om pojkarnas religion, som är islam.


Sedan citeras hur Aftonbladet direkt skrev av de värsta utsagorna om homosexualitet ur islamistbloggen som den ene misstänkte driver. Samt hur islam förbjuder det.


Kvällsposten intervjuas och berättar att deras tidning varit försiktig med att berätta om islamistbloggen. Orsaken säger Kvällsposten vara att då skulle vem som helst kunna hitta namnet på den misstänkte via islamistbloggen på Internet.


QX intervjuas härnäst. Precis som bloggen Muslimska Friskolan valde att intervjua dess ansvarige utgivare 22/1 2009:
så gör nu P1 Medierna samma sak. Han säger att det är intressant med motivet hatbrott och att det ofta glöms bort. Det blir relevant när det finns ett religiöst ideologiskt motiv bakom.


Sydsvenskan sägs vara försiktiga med religionen och väljer att i stället berätta hur duktiga de båda mordmisstänkta pojkarna är i skolan.


När det gäller islamkritiska bloggar frågas om det är så att Sydsvenskan mörkar? Men på det svaras att bloggar endast spekulerar.


QX säger att de som har ansvarig utgivare måste tänka annorlunda än bloggar.


En debatt följer mellan Aftonbladet som gått längst i publiceringen av uppgifter i mordfallet och en invandrare från Quick Response.


Aftonbladet förklarar att om de inte avslöjar uppgifterna så blir artikeln obegriplig samt att det inte finns någon koppling. Aftonbladet tycker inte att man kan ta bort den bakgrunden. Aftonbladet vidareutvecklar genom att peka på hur media oftast förtiger etniska förtecken och religiös bakgrund.


Det sägs vidare att i religiös bakgrund av olika slag finns ett spänt förhållande till homosexualitet.


Från ytterligare en tidning sägs att det blir svårt när medierna inte går ut med namn på de misstänkta , och det endast tar 1,5 minut att ta reda på namnen på Internet.


Aftonbladet tror att bloggar tvingar media att i framtiden publicera fler uppgifter.29 januari 2009 omhäktades de båda islamistiska rosengårdseleverna:
http://www.skanskan.se/article/20090129/NYHETER/497242248/*/MALMO/omhaktning-mot-misstankta-mordareDen kristna Världen Idags tidningsblogg kopplar dessutom ihop Rosengårdsrapporten om ökad islamistisk radikalisering med mordet på Kapellgatan:"Artikelförfattarna till rapporten ska föreslå andra åtgärder till stävja radikaliseringen, vilka jag ännu inte satt mig in i. Men ett nedslående faktum som rapporten presenterar är att antalet källarmoskéer med ett utpräglat våldsbejakande budskap uppskattas till mellan tre och fem i Malmö. En till tre stycken är lokaliserade i Rosengård. Vilsna ungdomar som inte har någonstans att vända sig, möter predikanter som predikar våld, hat och isolation. Denna faktor spelade förmodligen in på de två unga muslimska killar som nu sitter för det så kallade lägenhetsmordet på Kapellgatan i Malmö .


På den blogg som drivs av den ene killen anges den populäre muslimske predikanten Anas Khalifa som favoritlänk. Han har varit ämne för Sydsvenskans granskning av radikaliseringen i Rosengård, Extremister lockar vilsna tonåringar. Han predikar att det är förbjudet för muslimer att ha kristna och icke-muslimer nära vänner. ”Du hatar honom för Allahs skull”, säger Anas Khalifa bland annat. Det var också samma Anas Khalifa som medverkade i Oscar Hedins film om islamistiska martyrer, Det svider i hjärtat, som gick upp på biograferna år 2007. SvD:s Per Gudmundsson skrev om filmen efter en visning, Svenskarna som vill dö för islam ."


Källa, journalisten Jacob Rudolfssons blogg i den kristna tidningen Världen Idag 29 januari 2009:
http://www.varldenidag.se/index.php?option=com_content&task=view&id=3704&Itemid=160Det var bloggen Muslimska Friskolan som tipsade Sydsvenskan år 2006 om föreningen TUFF på Rosengård där Anas Khalifa predikade. Tipset ledde fram till artikeln Extremister lockar vilsna tonåringar.

Inga kommentarer: